ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ- ΥΠΑΙΘΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΙΩΝ…

0
683

Ηράκλειο, 30 Μαρτίου 2020

Gortyna live.Com- Ειδήσεις με Άποψη
  1. Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Αρναουτάκη Σταύρο.
  2. Αντι-Περιφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα κ.Χνάρη Μανώλη.
  3. Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Θέμα: «Ανάληψη Πρωτοβουλιών για την στήριξη των θερμοκηπιακών-υπαίθριων καλλιεργειών περιφέρειας Κρήτης, λόγο των επιπτώσεων από την πανδημία covid-19 ».

Κύριε Περιφερειάρχη,
Τα αποτελέσματα εξαιτίας της Πανδημίας που πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη είναι πλέον ορατά, με τεράστιες οικονομικές απώλειες σε όλους τους τομείς της Ελληνικής οικονομίας.
Δυστυχώς δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση οι Καλλιέργειες κηπευτικών και όχι μόνο στην Κρήτη!
Στην Κρήτη καλλιεργούνται περίπου στα 28000 στρέμματα θερμοκηπίων, υπολογίζεται πως τα χαμένα κέρδη ανά στρέμμα είναι γύρω στις 5000 ευρώ!!
Ενδεικτικά σας αναφέρω, πως κάθε μέρα μόνο στην Ιεράπετρα πετιούνται 3000 πλαστικές κλούβες ντομάτας και άλλες τόσες στο Τυμπάκι!!!
Χωρίς να αποτελούν εξαίρεση περιοχές των Χανίων-Ρεθύμνου.
Οι μικρές ποσότητες που διατίθενται στην αγορά λόγο της γενικευμένης καραντίνας, παρόλο που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν «ανάσα» πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.
Με μία πρόχειρη αποτίμηση της έως τώρα ζημιάς, ανέρχεται γύρω στα 135.000.000 Ευρώ σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης!!
Αναμφίβολα τίθεται ζήτημα επιβίωσης οικογενειών με τους ήδη βεβαρυμμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς αλλά είναι και αναμφίβολος ο κίνδυνος να χαθεί η επόμενη καλλιεργητική περίοδος λόγο έλλειψης ρευστότητας.
Νωπές είναι οι μνήμες από την τεράστια ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια.
Όπως φυσικά ορατός είναι ο κίνδυνος της έλλειψης βασικών αγαθών από την αγορά, σε μια περίοδο ειδικότερα που η Ελλάδα έχει ανάγκη να επενδύσει στην πρωτογενή παραγωγή!!


Ενδεικτικά σας αναφέρω πως αρκετές χώρες καταφεύγουν και δημιουργούν Τράπεζες τροφίμων.
Για τους παραπάνω λόγους αλλά νοιώθοντας την ηθική υποχρέωση, είναι κρίσιμο ως Περιφέρεια Κρήτης να κινητοποιήσουμε τον κάθε υπεύθυνο ή κάθε Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης!!

Ενδεικτικά σας αναφέρω ζητήματα αγροτικών συλλόγων της Ιεράπετρας, Τυμπακίου και Χανίων:

  1. Την άμεση αποζημίωση της καταστροφής της παραγωγής μας.
  2. Την άμεση λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.
  3. Έκδοση υπουργικής απόφασης με Fast Track διαδικασία και να εγκριθεί η στρεμματική αποζημίωση των αδιάθετων προϊόντων με βάση το κόστος παραγωγής.
  4. Για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών προτείνουμε με νομοθετική ρύθμιση , τη θεσμοθέτηση ελάχιστης τιμής δημοπράτησης βάση του κόστους παραγωγής ανά προϊόν.
  5. Ενεργοποίηση Ευρωπαϊκού Ταμείου Κρίσεων.(De minimis).

Λόγο της έκτακτης κατάστασης και την λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου δια περιφοράς, θα ήταν ορθότερο εγγράφως να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά πρωτίστως ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης για τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί ή προτίθεστε να αναλάβετε!
Είναι θέμα που αφορά ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες.

Λεονταράκης Γιάννης, Μερωνιανάκης Γιώργος
Περιφερειακοί Σύμβουλοι Π.Ε Ηρακλείου
.