17 ΝΕΚΡΟΙ ΜΕ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΑ 76 ΕΤΗ…

0
526

Η πρώτη ενημέρωση για την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, μετά από την απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ξεκίνησε στις 6 το πρωί της Δευτέρας

Το λόγο αρχικά πήρε ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε τις ενέργειες του υπουργείου στον αγώνα αντιμετώπισης του κορωνοϊού στη χώρα μας, ακολούθησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε ότι τα νέα κρούσματα στη χώρα μας είναι 71, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 695, ενώ ακολούθησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά σήμερα οι ερωτήσεις των ιατρικών συντακτών γίνονται εξ αποστάσεων.

Τα ερωτήματα των συντακτών έχουν σταλεί με email.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι έχουν επιβεβαιωθεί 17 νεκροί από τον κορωνοϊό στη χώρα μας, οι δύο εκ των οποίων σήμερα, ενώ 71 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα όπως είπε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του λοιμωξιολόγου 114 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 35 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Σωτήρης Τσιόδρας: «Αγοράσαμε χρόνο»

Ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων από τους ιατρικούς συντάκτες έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα πιθανά συμπτώματα του ιού.

Και ανέφερε ότι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι ένα από αυτά, όπως και η ανοσμία, η απουσία της αίσθησης της όρμισης, της μυρωδιάς.

«Περιμένω αύξηση των κρουσμάτων αγοράσαμε χρόνο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας στα ερωτήματα.

Ωστόσο όπως τόνισε «δεν μπορώ να πω ότι η καμπύλη έχει μειωθεί αλλά σίγουρα δεν έχει αυξηθεί δραματικά».

Παραμένει «άγνωστο», όπως ανέφερε «το πόσο γρήγορα κανείς πρέπει να πάρει θεραπεία και αν το πόσο γρήγορα πάρει επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου», απαντώντας σε άλλο ερώτημα.

Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι «ο ΠΟΥ εξετάζει τέσσερα διαφορετικά είδη φαρμάκων, δεν είναι δυνατόν ακόμη να πούμε τι είναι καλύτερο», ενώ τόνισε ότι τα κρούσματα σε παιδιά είναι ήπιας μορφής τα συμπώματα.

«Οι διασωληνωμένοι που το ξεπέρασαν με βάση τα παγκόσμια δεδομένα είναι ένα 50%», όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Νίκος Χαρδαλιάς: «H προσπάθεια συνεχίζεται»

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας συνεχίζεται, η πλειοψηφία συμμορφώνεται. Ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για τα επαγγέλματα που χρειάζεται μετακίνηση (όπως δημοσιογράφοι, οδηγοί φορτηγών, λεωφορείων, κούριερ, παροχή τεχνικών υπηρεσιών κλπ).

  • Εξαιρείται ο γονέας με δυο ανήλικα τέκνα στο αυτοκίνητο.
  • Οι καλλιεργητές, όπως τόνισε πρέπει να δώσουν βεβαίωση εργοδότη σε όλους τους εργαζόμενους, ημεδαπούς ή αλλοδαπούς.

Όπως ανέφερε επίσης διακόπτονται τα μεσάνυχτα οι πτήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο και από σήμερα το πρωί διακόπηκαν όλες με την Τουρκία.

Σήμερα έγιναν 34 έλεγχοι όσων είναι σε καραντίνα – και οι 34 στα σπίτια τους.

«Συστήνουμε σοβαρότητα που την περίοδο της κρίσης δε διστάζουν να παραπληροφορούν για μερικά λάικ αδιαφορώντας για το δράμα τον οικείων τους. Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Η μάχη είναι δύσκολη και η τελική έκβαση εξαρτάται από όλους μας, «Μένουμε Σπίτι!» Έχουμε ένα στοίχημα να νικήσουμε μια πανδημία και θα τα καταφέρουμε», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς.

Κοινωνική ευθύνη ζήτησε ο υπουργός Υγείας

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας σε ζωντανή μετάδωση από το υπουργείο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο κ. Κικίλας αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των απλών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με Covid 19, στα νοσοκομεία που έχουν ορισθεί για την αντιμετώπιση της επιδημία σε ολόκληρη την χώρα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και τον ΠΟΥ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έδωσε τεράστια μάχη για να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο την Κίνα που απέστειλε υλικό όσο και τους υπόλοιπους δωρητές

Κάλεσε τέλος τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά διοικητική τεχνική και όποια άλλη υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.