ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΧΑΦΤΑΡ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΑΣ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ…

0
852

Καταιγιστικές εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο από την άφιξη του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ ο οποίος θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Διπλωματικός πυρετός στην Αθήνα καθώς ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Αθήνα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας και αφού η πληροφορία έγινε γνωστή από τη μετάδοση της είδησης από μέσα ενημέρωσης στη Λιβύη.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ έφτασε στην Ελλάδα στις 20:30 της Πέμπτης και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Θα διαμείνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αύριο στη μία μετά το μεσημέρι, στο γραφείο του στη Βουλή, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, λίγη ώρα μετά την άφιξη στην Αθήνα του επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA).

Λίγη ώρα νωρίτερα, γινόταν γνωστό από διπλωματικές πηγές ότι -πριν από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί επίσης αύριο, Παρασκευή 17 Ιανουαρίου και ώρα 09:20 πμ στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαφτάρ.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε ιδιωτική συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με κύκλους ΥΠΕΞ και λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, το βράδυ της Πέμπτης.

Άφιξη υπό άκρα μυστικότητα

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος αναμένεται να λάβει μέρος στη Διάσκεψη του Βερολίνου, έφτασε στη χώρα μας υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, ενώ η έλευσή του δεν ανακοινώθηκε για λόγους ασφαλείας.

Η άφιξη του Χαφτάρ στην Αθήνα έγινε μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν από την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

Σημειώνεται ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ δεν έκρυψε την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έλαβε πρόσκληση από τη Γερμανία στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Ρωτάμε γιατί η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στις συνομιλίες στο Βερολίνο. Μήπως δεν είναι η Ελλάδα μία από τις πιο επηρεασμένες χώρες από αυτή τη σύγκρουση;» ανέφερε σε μήνυμά του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), οι δυνάμεις με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Βέτο από Ελλάδα εάν δεν ανακληθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης,

Σε συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha είπε ότι κακώς δεν προσεκλήθη η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ελληνική διπλωματική πρωτοβουλία χωρίς να αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τόνισε δε, ότι η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη αν δεν ανακληθεί η συμφωνία με την Τουρκία.

Συμφώνησε κατάπαυση πυρός

Κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη συμφώνησε νωρίτερα ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τον Γερμανό ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο dpa.

Ο Χάικο Μάας ταξίδεψε εκτάκτως στη Λιβύη στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για να επιτευχθεί η εκεχειρία στην εμπόλεμη ζώνη.

Το ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Βερολίνου για εξεύρεση λύσης στη λιβυκή κρίση. Ο Χάικο Μάας, πριν τη συνάντηση με τον Χαφτάρ, τόνισε ότι εκπροσωπεί τους ομολόγους του της ΕΕ.

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν μπορεί να κερδίσει σε αυτή τη σύγκρουση στρατιωτικά», υπογράμμισε.

Πηγή : dikaiologitika.gr