Ο θρυλικός τραγουδοποιός Leonard Cohen έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια…

0
1206
Ο θρυλικός τραγουδοποιός Leonard Cohen έφυγε από τη ζωή στα 82 του χρόνια Kell

Ο Leonard Cohen πέθανε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες στις 7 Νοεμβρίου, στα 82 του χρόνια, αλλά μόλις σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατός του. Ο ίδιος είχε την πρωτοκαθεδρία στη σκοτεινή folk και η ποιητική του διάσταση που άλλοτε μιλούσε για τον έρωτα, άλλοτε για το μίσος και άλλοτε για βαθειά πνευματικά ζητήματα, δεν μπορούσε να μετρηθεί από κανέναν και τίποτα, αφού σε κάθε του δισκογραφική δουλειά αναμετριόταν με τον εαυτό του και τον ξεπέρναγε. Η μπάσα φωνή του ήταν ένα μοναδικό του στοιχείο, που δεν μπόρεσε ποτέ να θυμίσει τίποτα και κανέναν άλλο. Ο Καναδός τραγουδοποιός κατάφερε να χαράξει μέσα μας μερικά από τα πιο σημαντικά τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ.

Αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιρροές της εποχής του μαζί του με τονBob Dylan (2016 μην μας τον πάρεις και αυτόν), ασκώντας φοβερή επίδραση στη γενιά του, αλλά και στις μετέπειτα φουρνιές που ακολούθησαν (παράδειγμα η πρόσφατη διασκευή των The Last Shadow Puppets). Γεννημένος  στις 21 Σεπεμβρίου του 1934 στο Κεμπέκ του Καναδά, ξεκίνησε την συγγραφική του καριέρα γράφοντας ποίηση, με το πρώτο του βιβλίο “Let Us Compare Mythologies”, μια συλλογή ποιημάτων που εκδόθηκε το 1956. Ο Cohen συνεχίζει να γράφει ποίηση και το δεύτερο βιβλίο του έρχεται το 1961, με τον τίτλο “The Spice-Box of Earth”. Ερωτευμένος με την Ύδρα, ένα μέρος που τον ενέπνευσε και του χάρισε μερικές από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής του, στο οποίο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του ’60, συνεχίζει να γράφει ποίηση και να αναπτύσσει τις συγγραφικές του δεξιότητες. Τη διάρκεια που έμεινε στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού ολοκληρώνει και κυκλοφορεί το μυθιστόρημα “The Favourite Game” (1963), την ποιητική συλλογή “Flowers for Hitler” (1964) και το “Beautiful Losers”. Παράλληλα με αυτό, στην Ύδρα θα ζήσει και τον μεγάλο του έρωτα με την Marianne Jensen, μούσα του για το κομμάτι “So Long, Marianne”. Το 1967 απογοητευμένος από την πορεία του ως συγγραφέας και ποιητής στρέφεται στη μουσική και επιστρέφει στις Η.Π.Α. για να κυνηγήσει το όνειρο του ως τραγουδοποιός.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=DgEiDc1aXr0]

Ο πρώτος του δίσκος “Songs of Leonard Cohen” κυκλοφόρησε το 1967, παραμένοντας μέχρι και σήμερα ένα αγαπημένο cult άλμπουμ και μέχρι το 1992 είχε κυκλοφορήσει εννέα άλμπουμ, γράφοντας ήδη μια πορεία βαρύγδουπή και λαμπρή ταυτόχρονα. Το 1969 κυκλοφορεί η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο “Songs From A Room”, ενώ μόλις δύο χρόνια μετά βγάζει το “Songs of Love and Hate”. Οι αρχές της δεκαετίας του ’70 βρίσκουν τον Cohen να περιοδεύει για πρώτη φορά στην Αμερική και την περιοδεία να εξαπλώνεται σε Ευρώπη και Ισραήλ το 1972. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας αυτής θα κυκλοφορήσει άλλα τρία άλμπουμ, το “New Skin For The Old Ceremony” (το οποίο περιείχε το συγκλονιστικό “Chelsea Hotel No. 2”, ‘ένα κομμάτι που ρίχνει φως στη σύντομη σχέση του με τη Janis Joplin) , το “Death of a Ladies’ Man” (όπου πριν την κυκλοφορία του το 1977 είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για μια πνευματική ανανέωση) και το “Recent Songs”, γράφοντας στο μουσικό χάρτη το όνομα του σε κάθε του βήμα.

Στα 80s θα κάνει το μεγάλο δισκογραφικό comeback με το άλμπουμ “Various Positions”< που περιείχε το “Dance Me To The End of Love” και το “Hallelujah”, που μέχρι σήμερα έχουν τιμήσει πολλοί καλλιτέχνες διασκευάζοντας το. Το “I’m Your Man” είναι ο τελευταίος δίσκος που θα βγάλει κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, για να επιστρέψει πλέον το 1992 με το άλμπουμ “The Future” και η συμμετοχή τριών κομματιών του δίσκου στο soundtrack της ταινίας “Natural Born Killers” (“The Future”, “Anthem”, “Waiting for the Miracle”) τον φέρνουν πιο κοντά στο αμερικάνικο νεανικό κοινό. H δεκαετία του ’90 θα αποτελέσει για εκείνον έναν σημαντικό σταθμό της ζωής του, αφού αποφασίζει να μονάσει στο όρος Baldy της Καλιφόρνια, όπου κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί θα είναι γνωστός ως “Jikan” (ο Σιωπηλός).

Το 2001 κάνει τη μεγάλη δισκογραφική επιστροφή με το “Ten New Songs”, ενώ το 2004 έρχεται το “Dear Heather” . Ακολουθεί μια μεγάλη περιοδεία και το 2012 επιστρέφει με το συγκλονιστικό “Old Ideas”, δύο χρόνια μετά με το επίσης υπέροχο “Popular Problems” και φτάνουμε στο 2016 με αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο άλμπουμ της καριέρας και της ζωής του, το “You Want It Darker”. Η ασπρόμαυρη απεικόνιση του συνόδευε αψεγάδιαστα και αβίαστα το βαρύ φορτίο της παρουσίας του και της φωνής του, βάζοντας μια επιπλέον πινελιά στο αδιάψευστο κύρος του, ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Lin-a2lTelg]

Ο Cohen δεν ήταν ερωτευμένος μόνο με τη μουσική, ήταν ερωτευμένος και με το άλλο φύλο, το οποίο πάντα προσέγγιζε με ευαισθησία και με έναν ακατανίκητο ρομαντισμό. Ο έρωτας του στη δεκαετία του ’70 με τη Suzanne Elrod του χάρισε δύο παιδιά και δύο εγγόνια, τα οποία στάθηκαν στο πλάι του μέχρι την τελευταία του μέρα. Ο γιος του, Adam Cohenείπε στο Rolling Stone: «Ο πατέρας μου απεβίωσε ειρηνικά στο σπίτι του, έχοντας γνώση πως είχε ολοκληρώσει αυτό που πίστευε πως είναι ένας από τους καλύτερους δίσκους του. Έγραφε μέχρι τις τελευταίες μέρες του, με μοναδικό χιούμορ του».

Σε δηλώσεις του στο Τhe New Yorker ο Leonard Cohen είχε αναφέρει πως ένιωθε πλήρης ημερών και ίσως να ήταν προφητικό ή απλά να ήξερε κάτι παραπάνω που δεν ήξερε κανείς άλλος. Δηλώσεις βέβαια που πολύ σύντομαέσπευσε να αλλάξει σε μια παρουσίαση για το “You Want It Darker”, λέγοντας πως σκόπευε να μείνει μαζί μας μέχρι τα 120 χρόνια του. Ίσως ο Leonard Cohen να έκανε τον κύκλο του και εκείνος μόνο να το γνώριζε για τα καλά, μέχρι να το ανακαλύψουν και οι άλλοι. Το μόνο πράγμα που δεν χωράει «ίσως» είναι πως έγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά ερωτικά τραγούδια και θα τον θυμόμαστε για πάντα.