ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ…

0
665

Εκτάκτως συνεδρίασε το πρωί της Παρασκευής το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου με φόντο την επέλαση της κακοκαιρίας “Ωκεανίς” που βρίσκεται προ των πυλών.

Στον απόηχο της τραγωδίας με τους 4 νεκρούς στον Γεροπόταμο, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Ευριπίδης Κουκιαδακης τόνισε οτι “θα κλείσουν οι ιρλανδικές γέφυρες προληπτικά, και θα αρχίσω κατεδαφίσεις, στη συνέχεια. Θα υποχρεώσω την Αποκεντρωμένη να κάνει κατεδαφίσεις και ιρλανδικών γεφυρών και σπιτιών αν χρειαστεί, που είναι μέσα στα ρέματα. Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!”.

“Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι τα καιρικά φαινόμενα θα πλήξουν την περιοχή μας από το Σάββατο μέχρι και Δευτέρα” επεσήμανε ο κ. Γιώργος Τσικαλας, διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου και υπογράμμισε: “Θα έχουμε έντονες βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Εμείς σαν Υπηρεσία είμαστε έτοιμοι, έχουμε οργανώσει τμήμα σε επιφυλακή, έχουμε βγάλει αυτοκίνητα, να βγούμε έξω, να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε ότι συμβεί”.

Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου ηρακλείου Μαρίνος Παττακός ανέφερε πως τα κύματα κακοκαιρίας τον φετινό χειμώνα επαναλαμβάνονται διαρκώς. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το νέο κύμα κακοκαιρίας, η Πολιτική Προστασία θα πρέπει να τεθεί εκ νέου σε ετοιμότητα. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σε παρόμοια περιστατικά, λέει ότι: πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, δεν πρέπει να κάνουμε κρίσεις για την εκδήλωση των φαινομένων, και ότι θα πρέπει να σεβόμαστε ως Πολιτική Προστασία τις προβλέψεις των μετεωρολογων.

Όπως τόνισε, ο κ.Παττακός, ο Δήμος Ηρακλείου έχει τον εξοπλισμό, τα μέσα και το προσωπικό να αντιδράσει σε περίπτωση εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων. Έχει τη δυνατότητα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αρκεί ο συντονισμός και η ενεργοποίησή του να είναι άμεσοι.

Ο ίδιος συνιστά στους πολίτες “να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, να τηρούν κυρίως τα μέτρα αυτοπροστασίας και το σημαντικότερο, να ενημερώνονται. Ενημερωμένος πολίτης = ασφαλής πολίτης”.

Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου χαρακτήρισε “πρωτόγνωρα τα φαινόμενα των κατολισθήσεων, για τα ιστορικά δεδομένα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου, καθόσον τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί υπερβαίνουν τα 50 περιστατικά, μέσα σε πέντε μέρες!”Είναι άξιο σχολίου, παρατήρησε κλείνοντας ο κ. Παττακος, ότι “συμβαίνουν κατολισθήσεις σε περιοχές όπου τα υπόγεια ύδατα εξακολουθούν να ρέουν”.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης αναφέρεται:


Την λήψη άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα αποφάσισε στην σημερινή του συνεδρίαση, μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Ηρακλείου. Συγκεκριμένα μετά από διάλογο-συζήτηση που έγινε στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Ηρακλείου στη Περιφέρεια Κρήτης, με την συμμετοχή εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών αποφασίστηκαν:

Α. ΩΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ:

• Το κλείσιμο όλων των «ιρλανδικών γεφυρών» και τη σήμανση όλων των επικίνδυνων σημείων.

• Την ετοιμότητα όλων των συναρμοδίων υπηρεσιών.

• Τη διαρκή κατά το δυνατόν ενημέρωση του κοινού.

Β. ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ:

• Τη συζήτηση του θέματος στα αποφασιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

• Την ακριβή καταγραφή όλων των επικίνδυνων σημείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών στο πεδίο (χώρο) ευθύνης τους (ενδεχομένως σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ε.)

• Τον προγραμματισμό άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προληπτικών παρεμβάσεων.

Γ. ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ:

• Την οριοθέτηση, διευθέτηση και εξυγίανση όλων των υδατορεμάτων, την αποβολή των καταπατητών και την κατεδάφιση όλων, χωρίς καμία εξαίρεση, των αυθαίρετων κατασκευών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Πηγή:Cretalive.gr