Η ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ…

0
480
        Κώστας Χαρτζουλάκης
Η περίοδος επικονίασης στην ελιά, που διαρκεί περίπου 4-8 ημέρες είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την καρπόδεση.
 Επηρεάζεται δε από τη θερμοκρασία που επικρατεί, την υγρασία του εδάφους και της ατμόσφαιρας, τη θρεπτική κατάσταση, την ποιότητα των ανθέων κ.λπ. Φέτος, η ανθοφορία τόσο στην Κορωνέϊκη όσο και στη Τσουνάτη είναι καλή.
Όπως επισημαίνει ο Δρ. Κώστας Χαρτζουλακης, Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Υποτροφικών Φυτών και Ελιάς «οι περιορισμένες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό και με τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες και τους νότιους ανέμους δεν εξασφαλίζουν στις όψιμες περιοχές επαρκή υγρασία στο έδαφος των ελαιώνων για να εξασφαλισθεί καλή άνθηση και καρπόδεση».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναφέρει ο ίδιος, για τις επόμενες ημέρες δεν αναμένονται βροχές και σε κάποιες περιοχές η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 28 οC. «Γι’ αυτό στις περιοχές που η τελευταία βροχόπτωση ήταν μικρότερη από 10 χιλιοστά και η άνθηση της ελιάς συνεχίζεται ή δεν έχει αρχίσει η καρπόδεση, θα πρέπει να γίνει άμεσα μια άρδευση με 250-300 λίτρα νερό για κάθε δένδρο σε μία ή δύο δόσεις, ανάλογα με την σύσταση του εδάφους, για να μετριασθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην άνθηση-καρπόδεση από την ανομβρία.
 Η άρδευση αυτή, εκτός του ότι θα διατηρήσει την υγρασία του εδάφους και θα τροφοδοτεί τα φύλλα και τα άνθη με νερό, μειώνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης, θα συμβάλλει και στην αύξηση της ετήσιας βλάστησης που θα φέρει την παραγωγή της επόμενης χρονιάς», προσθέτει.
Παράλληλα ο κ. Χαρτζουλάκης συστήνει στους αγρότες να προσέξουν και να «μην πλημμυρίσουν το έδαφος», καθώς όπως εξηγεί «θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα λόγω έκπλυσης του αζώτου, που είναι απαραίτητο για την καλή καρπόδεση».
«Με δεδομένο ότι η φετινή χρονιά είναι ξηρή και πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στη χρήση του νερού, ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει η έκδοση του Δελτίου Άρδευσης, που θα ενημερώνει τους αγρότες σε εβδομαδιαία βάση για τις ανάγκες των καλλιεργειών σε νερό, όπως γινόταν μέχρι το 2014», καταλήγει ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Ινστιτούτου Υποτροφικών Φυτών και Ελιάς.