Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ…

0
384

Διαστάσεις έχει πάρει φέτος το θέμα της έλλειψης εργατών γης, παρά τις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποί των αγροτών για τη δημιουργία ενός…

Ταμείου εργασίας με σκοπό να ενισχυθεί η ελαιοσυγκομιδή, ενώ οι παραγωγοί έχουν οδηγηθεί σε αρκετές περιοχές, σε ένα αδιέξοδο!

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ, Μύρωνα Χιλετζάκη, στο “Ράδιο Κρήτη” ότι “Αν είχαμε βεντέμα φέτος, οι ελιές θα έμεναν αμάζευτες”, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και τις διαστάσεις του.

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι, φέτος, διαθέσιμοι είναι κυρίως εργάτες γης από το Πακιστάν και λίγοι από την Αλβανία ή άλλες χώρες, ενώ το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό και φθάνει τα 40 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το κολατσιό, το φαγητό και η διαμονή τους.

Με δεδομένο αυτό το υψηλό κόστος και το γεγονός ότι τα χρήματα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα, εάν πουλήσουμε το λάδι ακόμα και στα τρία ευρώ το κιλό, δεν μας συμφέρει”, επισήμανε ο κ. Χιλετζάκης

Να σημειωθεί ότι πρόταση των αγροτών είναι τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας να λάβουν μέτρα στήριξης για να βρεθούν νέα εργατικά χέρια.

Έχει γίνει η σχετική πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου… εργασίας και όχι ανεργίας!

Να υπάρχει δηλαδή μία επιδότηση ώστε οι νέοι εργαζόμενοι να έχουν ένα πρόσθετο δέλεαρ”, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Η κατάσταση στην ενδοχώρα είναι τραγική. 

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που, σε αρκετές περιπτώσεις, καλείται να βρει λύση στο πρόβλημα, τόνισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις αναζητούνται εργάτες από τη Β. Ελλάδα, ως εκ τούτου, το κόστος είναι πολύ υψηλό.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην τιμή του ελαιολάδου, ο κ. Χιλετζάκης τόνισε πως η τιμή κυμαίνεται στα 3,10 – 3,30 ευρώ το κιλό, σε αυτή τη φάση, ενώ το ενδιαφέρον για πιθανές συμφωνίες είναι έως τώρα ανύπαρκτο!

Πηγή:ektiti.gr