Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ…

0
652
Bright rewarding sign. Contented proud boy being happy with his reward from pleasant elementary school teacher

Συνήθως, όταν ένα παιδί πραγματοποιεί μία συμπεριφορά, το ενισχύουμε θετικά, χρησιμοποιώντας επιβράβευση.

Αυτή η ενίσχυση, είναι οι συνέπειες που δυναμώνουν τη συμπεριφορά την οποία ακολουθούν.

Η επιβράβευση αυτή μπορεί να είναι εκφράσεις, όπως «Μπράβο!», «Τα κατάφερες!», κ.ά, τα οποία αναφέρονται παρακάτω.

Οτιδήποτε αρέσει στα παιδιά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικός ενισχυτής και επιβράβευση. Ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε, καθώς είναι πιθανό τα παιδιά να συνδέσουν τη συμπεριφορά, την οποία θα έκαναν ούτως ή άλλως, μόνο με την ύπαρξη ενός υλικού ενισχυτή.

Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί ελάχιστη υλική επιβράβευση, καθώς συχνά ο λεκτικός έπαινος είναι αρκετός.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η δραστηριότητα η οποία καλείται να εμπλακεί το παιδί, πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ικανότητές του, έτσι ώστε το αποτέλεσμα που θα περιμένουμε, να είναι ρεαλιστικό. Επίσης, πρέπει να αποφεύγουμε την επιβράβευση για κάτι που προσπάθησε ελάχιστα ή απλά έτυχε να συμβεί.

Τρόποι επιβράβευσης

Το παιδί μπορεί να επαινέσει τον εαυτό του, κάνοντας για παράδειγμα ένα διάλειμμα αφού ολοκληρώσει με επιτυχία μια προσπάθεια.

Μία κοινωνική ενίσχυση, όπως ένα χαμόγελο, κλείσιμο ματιού ή φράσεις όπως «Τέλεια!», «Τα κατάφερες!», μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά.

Ακόμα και όταν τους δίνουμε προσοχή, είτε με νεύματα με το κεφάλι είτε απλά αν τα προσεγγίσουμε μετά την ολοκλήρωση ενός πετυχημένου έργου, τους δίνουμε σημαντική επιβράβευση.

Όταν γνωστοποιείται στο οικογενειακό περιβάλλον η επιτυχία του παιδιού, αυτό τονώνει την αυτοπεποίθησή του.

Αξιοποίηση χρόνου σε χώρους που αγαπούν (π.χ. βόλτα στη παιδική χαρά) ή ακόμα και να αποφασίσουν για την οικογενειακή εκδρομή.

Αυτοκόλλητα, παιχνιδάκια, σφραγίδες, κ.ά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικοί ενισχυτές.

Τρόφιμα, όπως υγιεινά σνακ, φρούτα ή λιχουδιές.

Κάντε συμφωνία με τα παιδιά («Ας κάνουμε μία συμφωνία…»), η οποία αν τηρηθεί επιβραβεύεται. Δώστε κίνητρα στα παιδιά να κάνουν σημαντικά πράγματα χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα ενίσχυσης, αποτρέποντας ως τελικό αποτέλεσμα την τιμωρία. Να επιβραβεύετε το παιδί για τα χαρακτηριστικά του και τις δεξιότητές του, π.χ. «Είσαι έξυπνος!», «Είσαι πολύ καλός!».

Η επιβράβευση και η αναγνώριση της πραγματοποίησης του στόχου, θα οδηγήσει το παιδί να χτίσει μία ουσιαστική σχέση εμπιστοσύνης μαζί σας.

Σηφάκη Ευαγγελία,

Λογοθεραπεύτρια