Του Δήμου Φαιστού.
Η Ομάδα Γυναικών Μοιρών (μέλος της ΟΓΕ) πραγματοποίησε παρέμβαση στην Πρόεδρο της α/θμιας σχολικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχο Παιδείας Φαιστού, στις 19 Οκτωβρίου, για να πληρωθούν οι σχολικές τροχονόμοι Φαιστού.
Συγκεκριμένα, ενώ τα σχολειά λειτουργούν από τις 14 Σεπτέμβρη, οι σχολικές τροχονόμοι δεν είχαν πληρωθεί από την α/θμια σχολική επιτροπή το …αστρονομικό ποσό των 88 ευρώ, που δίνεται ως αποζημίωση για τα έξοδα κίνησης.
Πράγμα που σημαίνει ότι πληρώνουν οι ίδιες από την άδεια τσέπη τους και για τη βενζίνη, προκειμένου να είναι στα σχολειά τους!
Αρχικά η Πρόεδρος της σχολικής Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Παιδείας, ήταν αρνητική στο αίτημα να τακτοποιήσει αμέσως η σχολική επιτροπή την οφειλή.
Μάλιστα, αγανάκτηση προκάλεσε η ίδια η στάση της, καθώς απαξίωσε ακόμη και την ανάγκη να καταβληθεί η αποζημίωση λέγοντας ότι δεν είναι σημαντικό που μετατίθεται χρονικά για ένα μήνα, επιβεβαιώνοντας ότι :
«Αυτοί που βρίσκονται ψηλά θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ… Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει.»
Ούτε σκέψη πως αυτά τα χρήματα για τις σχολικές τροχονόμους αποτελούν πολύτιμο εισόδημα για την επιβίωσή τους!
Ωστόσο, την επόμενη μέρα ανακάλεσε και υποσχέθηκε να μεριμνήσει για την τακτοποίηση της οφειλής (…).
Η Ομάδα Γυναικών Μοιρών αφενός καταγγέλλουμε τον εμπαιγμό των σχολικών τροχονόμων από τη διοίκηση του Δήμου Φαιστού και την Πρόεδρο της σχολικής Επιτροπής, που μέχρι τη στιγμή της παρέμβασης της Ομάδας Γυναικών Μοιρών δεν έκανε κάτι –όπως όφειλε- για να πληρωθούν οι 5 σχολικές τροχονόμοι τα 88 ευρώ ( σιγά μην ασχοληθούν με τέτοια ευτελή ποσά…).
Αφετέρου, τονίζουμε πως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η δύναμη της συλλογικής οργανωμένης διεκδίκησης!
Είμαστε σε επαγρύπνηση για την υλοποίηση της υπόσχεσης της πληρωμής όπως και της υπόσχεσης για προμήθεια ενδυμασίας με φωσφορίζοντα διακριτικά, για την προστασία των σχολικών τροχονόμων.
Οι σχολικοί τροχονόμοι αντιμετωπίζονται από το κράτος και τον δήμο ως «εθελοντές». Η αμοιβή τους περιορίζεται σε ψίχουλα ως «έξοδα κίνησης» ενώ δουλεύουν ανασφάλιστοι.
Ακόμα και το ποσό αυτό μειώνεται παραπέρα όταν τα σχολεία μένουν κλειστά: Πέφτει στο μισό τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, συρρικνώνεται τον Σεπτέμβρη και τον Ιούνη.
Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς αυτό ισχύει για πάνω από 20 χρόνια, κυβέρνηση και διοικήσεις των δήμων παριστάνουν τους ανήξερους, αντί να τις εντάξουν στο μόνιμο προσωπικό των σχολείων και να δουλεύουν με δικαιώματα.
Η Ομάδα Γυναικών Μοιρών απαιτεί και διεκδικεί οι γυναίκες αυτές να αντιμετωπιστούν ως εργαζόμενες, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που να διασφαλίζει πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες.