4 ΣΚΑΦΟΙ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…

0
853

ΔΥΚ: Σήμερα Παρασκευή 10 Απριλίου, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ, επισκέφθηκε στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας τον χώρο ελλιμενισμού των 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) MK-V, τα οποία παραχωρήθηκαν μεταχειρισμένα από το Αμερικανικό Ναυτικό για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Η μεταφορά των 4 ΣΑΠ MK-V από τις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 6 Απριλίου στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, όπου θα παραμείνουν για την εκτέλεση των απαιτουμενων ελέγχων και εργασιών συντηρήσεως και επισκευής στο πλαίσιο της ενεργοποιήσεώς τους.

Τα εν λόγω Σκάφη θα αναβαθμίσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΥΚ.


Τα σκάφη χαρακτηρίζονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως “Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς” (ΣΑΠ-ΤΜ) και οι ονομασίες που τους δίνονται είναι ΑΙΟΛΟΣ (Ρ62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65), που παλαιότερα έφεραν Τορπιλάκατοι διαφόρων τύπων.


Παραδίδονται σε λειτουργική κατάσταση από πλευράς κινητήρων, αλλά απαιτούν εκτενείς παρεμβάσεις για τον εφοδιασμό τους με ηλεκτρονικά συστήματα, συστήματα αποστολής και οπλισμό, ώστε να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά.

Το έργο αποτελεί ευθύνη του Αρχηγείου Στόλου, ο οποίος πρέπει να εξεύρει και την σχετική χρηματοδότηση….