2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ…

0
467
 Στις 23 Νοεμβρίου, πέντε χρόνια μετά την έναρξη της Πιλοτικής Κινητής Μονάδας της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ χωρίς καμία χρηματοδότηση συμπεριλαμβανομένου και του ΕΣΠΑ,  3,5 χρόνια μετά τη δημιουργία του κέντρου ημέρας ‘Εν Πλω’ και δύο χρόνια μετά την πρώτη ημερίδα ψυχικής υγείας στη κοινότητα, πραγματοποιήθηκε η 2η Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία στις Μοίρες με θέμα: “Ταξίδι στην ανθρώπινη εμπειρία”. 

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την  Ψυχιατρική Κλινική ΠΑΓΝΗ – Κινητή Μονάδα, την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Φαιστού – Κέντρο Ημέρας «Εν Πλω», το Κέντρο Υγείας Μοιρών και ήταν υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης,  για την προώθηση της ψυχικής υγείας στη Μεσαρά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων στην ημερίδα (170-200 σύνεδροι). 

Χαρακτηριστικό αυτής της συνάντησης είναι ότι η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε μία κωμόπολη επτά χιλιάδων ανθρώπων, σε ένα μέρος το οποίο δεν είναι τουριστικό, οι σύνεδροι που ήρθαν να την παρακολουθήσουν δούλεψαν και αντάλλαξαν απόψεις.
Άμεσες προτεραιότητες το στέριωμα του κέντρου ημέρας Εν Πλω, ο εμπλουτισμός της κινητής μονάδας με παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και πιο ενεργός συμμετοχή των Γενικών Ιατρών και η καλύτερη διασύνδεση με τους τοπικούς φορείς.

Καθολικός μας στόχος είναι ο ασθενής να μείνει στο σπίτι του, στο χωριό του υγιής και δημιουργικός.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ομιλίες των κων Αμανάκη, Γαλήνα, Λιονάκη.  π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου και της κας Σουμάκη.
Σημαντικές υπήρξαν οι παρεμβάσεις του  Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. κ. Μακάριου, του δήμαρχου Φαιστού κου Γ. Αρμουτάκη και του αντιδημάρχου κου Ξηρουδάκη, καθώς και το κλείσιμο της ημερίδας από την υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα Ε. Γιακουμάκη  και τον Καθηγητή Ψυχιατρικής κο Α. Βγόντζα.

Επιπλέον, οι χορηγοί της ημερίδας δεν είναι πολυεθνικές ή μεγάλες εταιρίες, αλλά  ντόπιοι μικροί επιχειρηματίες που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας.