ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 2 ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ…

0
230

 24 Ιουνίου 2008: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του 1996 στην νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Το Δικαστήριο επιδικάζει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στην χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού.
Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, ενώ θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.
Το ΕΔΑΔ έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αφορά το δικαίωμα στη ζωή καθώς και για παραβίαση του άρθρου 2 σε ό,τι αφορά τη μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες θανάτου των Ισαάκ και Σολωμού.
Οι προσφυγές κατατέθηκαν από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού εναντίον Τουρκίας.
Το Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, που έφεραν τον μεν Ισαάκ να έχασε τη ζωή του λόγω του συρματοπλέγματος που έχει τοποθετηθεί από τους κυανόκρανους, τον δε Σολωμού να υπήρξε θύμα «αδέσποτης» σφαίρας. Βασισμένο σε καταθέσεις και σε υλικό από το Ρόιτερς έκρινε ανυπόστατους τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Παρατηρώντας μεταξύ άλλων ότι ο Σολωμού δέχθηκε πέντε σφαίρες, το Δικαστήριο σημειώνει ότι αυτό «δύσκολα συμβιβάζεται» με τη «θεωρία» περί ατυχήματος, ενώ διαπιστώνει ότι «τίποτα δεν δείχνει» πως η Τουρκία ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει την υπόθεση.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ