ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ 18 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ…

0
429
Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων και θεματικών ξεναγήσεων, θα πραγματοποιηθούν τον μήνα Οκτώβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνουν εκθέσεις, ξεναγήσεις, διαλέξεις, επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου καθώς και ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές.Η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη για το κοινό.​Επίσης θα υπάρχουν ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Γ΄και Δ΄Δημοτικού και του Γυμνασίου και σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Βιωματικά Πολιτιστικά Περιβάλλοντα».Τέλος, θα υπάρχει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά άνω των πέντε ετών, με θέμα «Θεοί και ήρωες στο ΑΜΗ». Με την καθοδήγηση των γονέων και τη βοήθεια ενός φυλλαδίου, τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θεούς και τους ήρωες του αρχαίου ελληνικού κόσμου, μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με γνωστούς κρητικούς μύθους. Το φυλλάδιο διατίθεται στο εκδοτήριο εισιτηρίων στην είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων18 – 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΣυμμετοχή της προϊσταμένης του Α.Μ.Η., σε διημερίδα στο Μουσείο Ακρόπολης. Στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Μουσείων στο Μουσείο Ακρόπολης με θέμα «Αρχαιολογικές περιοδικές εκθέσεις: Ο ρόλος τους, καλές πρακτικές και η αθέατη πλευρά τους» θα παρουσιαστεί εισήγηση με τίτλο «Μόνιμη έκθεση Συλλογών και περιοδικές εκθέσεις στα Δημόσια Μουσεία: παράλληλες αφηγήσεις ή μία σχέση σε διαρκή διάλογο;».
 
19 – 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΘεματικές ξεναγήσεις αφιερωμένες «Στην Ιέρεια των Ανέμων – Anemo Ijereia». Στο πλαίσιο του προγράμματος «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2017: Πνοές Ανέμων», θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις αφιερωμένες «Στην Ιέρεια των Ανέμων – anemo ijereja», η μοναδική γραπτή αναφορά της οποίας φιλοξενείται στο μουσείο μας. Πώς απεικονίζεται ο… αόρατος άνεμος; Ίσως από ένα κυματιστό αιωρούμενο βόστρυχο, ίσως από ένα φουσκωμένο πανί.Πρόγραμμα θεματικών ξεναγήσεων:

  • Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 10:00 και 11:00: ξεναγήσεις σε σχολικές ομάδες.
  • Σάββατο, 21 Οκτωβρίου, 11.00 και 12.00: ξεναγήσεις στο ευρύ κοινό.                                             

 
23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΕπετειακή εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου με θέμα «Κρητικές αρχαιότητες και έργα τέχνης στον καιρό του πολέμου: η περίπτωση του ζωγράφου Δημήτρη Σαριδάκη», Αίθουσα Εκδηλώσεων Α.Μ.Η., ώρα 18:00 – 19:45.Με αφορμή την ιστορική επέτειο θα αναφερθούν μαρτυρίες για την καταστροφή ή διαρπαγή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Ειδικότερη αναφορά θα γίνει στη ζωή και το έργο του κρητικού ζωγράφου Δημήτρη Σαριδάκη, ο οποίος απώλεσε τις καλλιτεχνικές του δημιουργίες τη συγκεκριμένη περίοδο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου.30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥΔιάλεξη του Δρ. Alessandro Greco (Πανεπιστήμιο της Ρώμης, La Sapienza), Αίθουσα Εκδηλώσεων Α.Μ.Η., ώρα 18:30, με θέμα «Η κυριαρχία της αισθητικής: η βιοτεχνία και η διαχείριση της υψηλής μόδας στη Μυκηναϊκή Κρήτη»…