ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ…

0
665

Στους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας υπεγράφη σήμερα το πρωί η ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την ονοματολογία σε «Βόρεια Μακεδονία» σε μια τελετή γεμάτη υψηλούς συμβολισμούς αλλά και πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Την τελική συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, καθώς και ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Τι δήλωσαν Τσίπρας και Ζάεφ

«Η σημερινή συμφωνία βάζει τα θεμέλια για μια νέα εποχή στα Βαλκάνια», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρα, κατά τον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Βρισκόμαστε εδώ για να απευθυνθούμε στους λαούς των Βαλκανίων, οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον σοβινισμό, τις καθάρσεις, τις αλλαγές συνόρων, την κυριαρχία του φόβου».

«Καταλήξαμε με κόπο και ακούραστη προσπάθεια σε μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία, η οποία σέβεται την ιστορία και τις αξίες των δύο λαών» έσπευσε να προσθέσει.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, ότι οι λαοί θα αποτελέσουν παράδειγμα συμφιλίωσης σε μία περίοδο αστάθειας και συγκρούσεων. Όλη η ανθρωπότητα χρειάζεται παραδείγματα σαν το δικό μας, παραδείγματα αποτίναξης του μίσους» κατέληξε.

«Οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι», τόνισε από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Ανέφερε ότι «η λύση δεν ήταν εύκολη, ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε πολύ».

Όπως σημείωσε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, «οι πολίτες επιθυμούν την ειρήνη. Η ευρωπαϊκή αντίληψη εκπροσωπεί μια ανθρωπιστική αξία, η οποία είναι δημοκρατική και εναντίον του λαϊκισμού. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία για μια καλύτερη συνεργασία. Οι δύο χώρες να φύγουν από το παρελθόν και να κοιτάξουν στο μέλλον».

«Δίκαιη συμφωνία»

Για δίκαιη και έντιμη συμφωνία έκανε λόγο ο Μάθιου Νιμιτς σε σύντομη παρέμβασή του. Όπως είπε, «η επίλυση του προβλήματος απαίτησε θάρρος, προσπάθεια και όραμα. Οι ηγέτες αυτοί επέδειξαν αυτά τα χαρακτηριστικά». Νωρίτερα όταν οι δυο πρωθυπουργοί έφτασαν μαζί στο σημείο της τελετής καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Μετά τη λήξη της τελετής, οι πρωθυπουργοί, ΥΠΕΞ και μικρές αντιπροσωπείες των δύο χωρών επιβιβάστηκαν σε σκάφος και μετέβησαν στο Οτέσοβο όπου και παρατέθηκε γεύμα.

«Κάθε δύσκολη περίοδος της ιστορίας έχει διαφορετικές απόψεις. Εμείς έχουμε μελετήσει και προχωρούμε, εκείνοι έχουν μείνει στην προπαγάνδα που ακούγεται από τους εθνοκάπηλους. Εμείς είμαστε πατριώτες και υπερασπιζόμαστε το μέλλον της χώρας», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, μετά την υπογραφή της τελετής σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πισοδέρι. «Κάποιοι θέλουν να κρατήσουν την Ελλάδα φυλακισμένη στην ιστορία και μάλιστα την παραποιημένη ιστορία», συμπλήρωσε.