Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς.
Αγαπητοί συμπολίτες το Δίκτυο συλλόγων Μεσσαράς, με συνέπεια στις δράσεις του για ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας αναβιώνει ξανά το πανάρχαιο και ξεχασμένο αρχαίο έθιμο του τόπου μας, τον Μύθο της αρπάγης της Ευρώπης, με συνεργασία των Συλλόγων Μαραθωνοδρόμων Κρήτης, τον Ορειβατικό Μοιρών και το σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ» και την Δημοτική επιχείρηση «ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ»
Αθλητές θα τρέξουν την πολιτιστική διαδρομή, στις 16-6-2019 ημέρα Κυριακή ώρα έναρξη θα είναι 8.30 το πρωί από την Γόρτυνα, τον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας. κοντά στο Μυθικό Πλάτανο. Και κρατώντας τη σημαία του Μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, περίμετρο των 9 μέτρων, μαζί με ελληνικές σημαίες περνώντας από χωρία. Στην αφετηρία θα είναι οι σύλλογοι Αμπελούζος, των Αγίων Δέκα και Μητρόπολη. Τα χωριά διαδρομής-σταθμοί που θα περάσει η στεφανιοδρομία είναι Μητρόπολη, Χουστουλιανά, Πλάτανος, Πέρι Αληθινή, Πόμπια,Πετροκεφάλι, Κουσέ, Σίβα, Καμηλάρι, Μετόχι Καμηλάρι, Άγιος Ιωάννης και τερματισμό στην μινωική Φαιστό, στη πόλη του φωτός, όπως ονομάζεται η Φαιστός στην μινωική γραφή (γραμμική Β). Η Φαιστός ήταν προάγγελος ανακτόρων στην Κρήτη. Δηλαδή ήταν η πρώτη αστική μινωική πόλη στην Κρήτη. Κατά την διαδρομή θα υπάρχει αστυνομική κάλυψη και υγειονομική κάλυψη από τουςΣαμαρείτες Μοιρών.
Για πληροφορίες και εγγραφές στη πολιτιστική διαδρομήτου Μύθου της Ευρώπης1.
Από το Δίκτυο Συλλόγων: Φανουργάκης Γρηγόρης τηλ 69748964212. από τον σύλλογων Μαραθωνόδρόμων Κρήτης: Καμπαξής Σπύρος τηλ 69720160003. από τον Ορειβατικό Σύλλογο Μοιρών:ΜανώληςΔακανάλης τηλ 69773100914. από τον Σύλλογο ΑμεΑ «ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»: Μανώλη Στεφανουδάκη τηλ 69407562045. και γενικές πληροφορίες Σπυριδάκης Μιχάλης για την Αναβίωση του Μύθου τηλ 6931311115
Ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης αποτελεί έναν από τους παλαιότερους και πιο διαδεδομένους μύθους. Έχει τις ρίζες του στον ελληνικό και συγκεκριμένα στον μινωϊκόπολιτισμό.
Η ιστορία της ξεκινά από την Μινωϊκή Κρήτη όπου επικράτησε ο πρώτος πολιτισμός.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Δίας μεταμορφωμένος σε ήρεμο κάτασπρο ταύρο άρπαξε την όμορφη Ευρώπη, κόρη του Αγήνορα, βασιλιά της Φοινίκης. Διέσχισαν σχεδόν όλη την σημερινή Ευρώπη και με την βοήθεια θαλάσσιων θεοτήτων πέρασαν την θάλασσα και έφτασαν στην Κρήτη. Αγκιστρωμένη στα κέρατα η Ευρώπη, ήλθε στη Κρήτη.
Από την ένωση του ζευγαριού προέκυψαν τρία παιδιά, ο Μίνωας, ο Σαρπηδόνας και ο Ραδάμανθυς.
Η Ευρώπη μετά τον θάνατό της λατρεύτηκε με το όνομα Ελλωτίς ή Ελλωτία. Στα Ελλώτια, γιορτή χαράς για την ανάσταση της φύσης, κατά τα ελληνιστικά χρόνια, έπλεκαν ένα τεράστιο στεφάνι από μυρτιά, με περίμετρο είκοσι πήχεις (περίπου εννιά μέτρα) και στο κέντρο του στεφανιού εικάζεται ότι ήταν τα οστά της Ευρώπης που αναστηνόταν κάθε άνοιξη.
Οι λατρείες προς τιμή της Ευρώπης είναι συνδεδεμένες με δέντρα. Το μοτίβο του δέντρου εμφανίστηκε νωρίς στη μινωική κεραμική και σε χρυσά σφραγιστικά δαχτυλίδια, άλλοτε ίσως για να τονίσουν τον αγροτικό χαρακτήρα της κοινωνίας των Μινωιτών (καμαραϊκά αγγεία), άλλοτε με τον ιδιαίτερο συμβολισμό του κύκλου της ζωής (μικρογλυφία).
Η Μεγάλη Θεά, της οποίας η ταύτιση με τη φύση υποβάλλεται στην κρητομυκηναϊκή τέχνη με ποικίλους τρόπους, εμφανίζεται κάτω από το δέντρο να δέχεται προσφορές υποδεικνύοντας σκηνές υπαίθριας λατρείας. Επίσης και ο ταύρος έχει μια ιδιαίτερη παρουσία στην κρητική μυθολογία και ιστορία.
Η επιρροή του συγκεκριμένου μύθου στην τέχνη είναι σημαντική.
Ήδη από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα ως σήμερα είναι εκατοντάδες τα έργα που έχουν εμπνευστεί από το μύθο της αρπαγής της Ευρώπης: σε μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία της Αττικής και της Κάτω Ιταλίας, σε μετόπες, σε ειδώλια, σε σφραγιδόλιθους, χάλκινα αντικείμενα και σε πολλά κρητικά νομίσματα. Η αρπαγή της Ευρώπης συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και στην νεώτερη τέχνη μέχρι και σήμερα.
Βάση με τα παραπάνω και με την συνεργασία της Δημοτικής επιχείρησης Φαιστού, ΞΕΝΙΑ ΦΑΙΣΤΟΥ, οργανώνεται έκθεση φωτογραφίας τέχνης, νομισμάτων, χαρτών που επεξηγούν πως εξαπλώθηκε η Ευρώπη από την Μεσσαρά έως στη σημερινή Ευρώπη. Ταυτόχροναδράση με ζωγραφική παιδιών στο χώρο του περιπτέρου. Ξενάγηση θα γίνει από την αρχαιολόγο κ. ΣαμωνάκηΔέσποινα για την επιρροή του συγκεκριμένου μύθου στην τέχνη, στην κοινωνία κλπ από την αρχαιότητα έως σήμερα , την κ Καπελάκη Εύα θα μιλήσει τον επηρεασμός του μύθου στη σύγχρονη σκέψη, στην καθημερινότητα μας και στη λαογραφία και ο κ. Σπυριδάκης Μιχάλης θα επεξηγήσει πως το τοπίο στη εποχή του Χαλκού (Μινωική περίοδο) επέδρασε στη δημιουργία του Μύθου.
Τα μικρά παιδιά πάνω σε μπλοκ ζωγραφίζοντας θα αναδείξουν την σχέση του Μύθου με το τοπίο. Τα είδη ζωγραφικής θα τα φέρνουν τα παιδιά (μπλοκ και χρώματα). Η έναρξη της έκθεση την 12.30 ώρα τις 16-6-2019.
Οι φωτογραφίες της έκθεση είναι από το προσωπικό αρχείο του Σπυριδάκη Μιχάλη και μετά το τέλος της πολιτιστικής δράσης όποιος σύλλογος της Μεσσαράς,κατόπιν αίτηση στο Δίκτυο Συλλόγων, μπορεί να την έκθεση στο χωρίου του για εύλογο χρονικό διάστημα.
Πρόεδρος του Δικτύου Συλλογών Μεσσαράς: ΣπυριδάκηςΜιχάλης