ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΖΗΤΑΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ…

0
1219

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιτέθηκε εκ νέου στο Πεκίνο για τη μεταχείριση που επιφυλάσσει στη μειονότητα των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ και ζήτησε την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε με ανάταση χειρός, οι ευρωβουλευτές “άσκησαν πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να πείσουν την κινεζική κυβέρνηση να κλείσει τα στρατόπεδα και να θέσει τέλος σε κάθε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ και να προασπίσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ουιγούρων”.

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν το Συμβούλιο (που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη της ΕΕ) να “υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των υπευθύνων για τη σκληρή καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ“.

Τον Νοέμβριο, η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα 400 και πλέον σελίδων ρίχνοντας άπλετο φως στους μηχανισμούς παρακολούθησης στη Σιντζιάνγκ, μια τεράστια περιοχή που συνορεύει με την κεντρική Ασία, ως αντίδραση για επιθέσεις που αποδόθηκαν σε αυτονομιστές ή ισλαμιστές της εθνότητας των Ουιγούρων.

Ειδικοί και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Πεκίνο για τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα “αναμόρφωσης” στη Σιντζιάνγκ έως και ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων, κυρίως της εθνότητας των Ουιγούρων.

“Το ψήφισμα αυτό ζητεί κυρώσεις κατά των υπευθύνων του μεγαλύτερου μαζικού εγκλεισμού που υπάρχει σήμερα στον κόσμο.

Πρέπει στο εξής να περάσουμε στην πράξη!”, αντέδρασε ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ραφαέλ Γκλυκσμάν (της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών/S&D).

Χθες, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το βραβείο Ζαχαρόφ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κόρη του Ουιγούρου πανεπιστημιακού Ιλχάμ Τότι, η οποία πήγε να εκπροσωπήσει τον πατέρα της, καταδικασμένο σε ισόβια κάθειρξη στην Κίνα.

Οι ευρωβουλευτές για μια ακόμη φορά ζήτησαν από τις κινεζικές αρχές την “άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωση” αυτού για τον οποίο οι οικείοι του δεν έχουν κανένα νέο από το 2017.

Καθώς οι Αμερικανοί βουλευτές ενέκριναν νομοσχέδιο που ζητεί την επιβολή κυρώσεων κατά Κινέζων υπευθύνων, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξήγησε χθες, απευθυνόμενος στο ημικύκλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι εξέφρασε (ευρωπαϊκές) ανησυχίες στις κινεζικές αρχές” και ότι θέλει τη βελτίωση αυτής της κατάστασης με τη χρήση ενός ευρωπαϊκού «νόμου Μαγκνίτσκι» (όπως ονομάζεται ο αμερικανικός νόμος που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε ύποπτους για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή σημαντικών πράξεων διαφθοράς).

Αλλά συγχρόνως, θέλουμε να συνεχίσουμε τον διάλογο. Οι δύο οδοί είναι συμβατές”, πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Πηγή : topontiki. gr