Στην αυστηροποίηση των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο την αποφυγή της εξόδου προς τα χωριά και την ύπαιθρο και τη διασπορά του κορωνοϊού.
Η αυστηροποίηση του μέτρου ισχύει από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.
Το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση διπλασιάζεται, στα 300 ευρώ, και ισχύει και για μετακίνηση εντός νομού, ενώ θα προβλέπεται και αφαίρεση πινακίδων.
Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο θα γίνονται σαρωτικοί έλεγχοι για την εξαίρεση μετακίνησης 4, που προβλέπει παροχή βοήθειας στο σπίτι.
Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.
Αυστηρή επιτήρηση των ναών
Σύμφωνα, με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ., εκτός από τα διόδια που υπάρχουν σε μόνιμη βάση αστυνομικές δυνάμεις για την αποτροπή αποχώρησης προς την επαρχία, ισχύουν τα εξής μέτρα:
– Υπάρχουν μπλόκα σε όλους τους δρόμους που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες άλλες μεγάλες πόλεις.
– Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
– Αυστηρή επιτήρηση των ναών.
Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ.
Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας