ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΦΝΙΚΗ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ…

0
750
«Τεχνητή» η αύξηση της τιμής παραγωγού

Αντί για πανηγύρια, προβληματισμός και αγανάκτηση στη μεγαλύτερη πλειοψηφία του κόσμου, αφού είχε “σκοτώσει” τον κόπο μιας χρονιάς

Κρητικό Ελαιόλαδο: Απίστευτη ποιότητα, χαμηλές αποδόσεις…

Κρητικό ελαιόλαδο: «Έπιασε» τα 3,40 ευρώ το κιλό – Αναταράξεις στην Ελληνική αγορά

Απογοήτευση προκαλεί στην πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης η απότομη… αύξηση των τιμών στο ελαιόλαδο, περίπου κατά ένα ευρώ το κιλό μέσα σε λίγες μέρες. Ο λόγος;

Ότι οι ίδιοι… πούλησαν σε πολύ πιο χαμηλές τιμές, σε σχέση με τα περίπου 3,50 ευρώ το κιλό οξύτητας 0,3 που έχει φτάσει η ανώτατη τιμή, τόσο στο νησί μας όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, μάλιστα, καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ως «τεχνίτη» την αύξηση της τιμής από τους εμπορικούς κύκλους της αγοράς, που “έβλεπαν” πως οι παραγωγοί ετοιμάζονταν να παρατήσουν την καλλιέργειά τους και επιχειρούν να τους δελεάσουν τώρα. Αλλά φαίνεται πως επιτυγχάνουν το αντίθετο, για την πλειονότητα του κόσμου!

«Εγώ θεωρώ ότι είναι μια τεχνητή αύξηση στην αγορά και δεν ανταποκρίνεται, συνεπώς, στην πραγματικότητα. Και το λέω αυτό διότι οι μεγαλύτερες ποσότητες του ελαιολάδου – το 90% της συνολικής παραγωγής της Κρήτης – “έφυγαν” με 2,60 ευρώ το κιλό μέση τιμή.

Κι έχει μείνει ένα 10% αδιάθετη ποσότητα στην αγορά. Που αυτό το 10% έρχονται τώρα να μας πουν ότι θα μας το πάρουν ένα ευρώ πιο ακριβά. Γιατί δεν έδιναν την τιμή αυτή νωρίτερα, μόνο “έφαγαν” των ανθρώπων τα λάδια “τσάμπα”;», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον συνεταιριστή, «αυτή την τεχνητή κρίση τη δημιούργησαν οι έμποροι, γιατί είδαν πως οι παραγωγοί έχασαν το ενδιαφέρον τους και έπαψαν να καλλιεργούν τις ελιές τους. Και με αυτόν τον τρόπο επιχειρούν να τους δώσουν κίνητρα να ξαναβγούν στην ύπαιθρο και να ξανακαλλιεργήσουν.

Γιατί με 2,60 ευρώ το κιλό το ελαιόλαδο δεν αξίζει να καλλιεργείς ελιές», τονίζει ο Μύρων Χιλετζάκης.

Τα αποθέματα θα “φύγουν”

Σε ό,τι αφορά τα αποθέματα στην Κρήτη, η άποψη του Μύρωνα Χιλετζάκη, μέσα από την προσωπική του πληροφόρηση, είναι ότι, αν και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τώρα με τις τιμές παραγωγού που έχουν διαμορφωθεί, αυτά θα ακολουθήσουν τον δρόμο προς τις δεξαμενές των εμπόρων-τυποποιητών.

«Στην Κρήτη τα αποθέματα μπορεί να φτάνουν και τους 12.000 τόνους. Εγώ θεωρώ ότι κυμαίνονται γύρω στους 10.000 τόνους. Αυτή είναι μια πιο ασφαλής, κατά τη γνώμη μου, εκτίμηση. Αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη νέα ελαιοκομική περίοδο. Θεωρώ ότι πλέον μέχρι τότε, λόγω των νέων τιμών, αυτά θα έχουν “φύγει”»…

Ποιο είναι το μήνυμα Χιλετζάκη προς τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης; «Ότι τελικά, οι τιμές των 2,60 ευρώ το κιλό ήταν τιμές “μούφα”. Γιατί αποδείχτηκε ότι οι ίδιοι τυποποιητές, οι ίδιοι έμποροι έρχονται μετά από έναν μήνα και δίνουν τιμές ένα ευρώ παραπάνω.

Πότε πρόλαβε και άλλαξε τόσο γρήγορα η τιμή του λαδιού; Δεν αλλάζει η τιμή του λαδιού τόσο απότομα. Δεν είχαμε κάποιο σχετικό γεγονός ευρωπαϊκά τόσο σοβαρό. Μη ζούμε με ψευδαισθήσεις τώρα.

Δεν “ήρθε” η Αμερική στην Ευρώπη, ώστε να μην έφταναν τα λάδια της Ευρώπης για να καλύψουν τη ζήτηση που διαμορφώθηκε. Δηλαδή, το λάδι ήταν κολλημένο στα 2,60 και ξαφνικά έπαιξε μια και πήρε την πρώτη αύξηση, πηγαίνοντας στα 3,20 ευρώ το κιλό. Πώς έγινε αυτό; Το λάδι ανεβαίνει σταδιακά: 10 λεπτά, 20 λεπτά, 5 λεπτά κ.λπ. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι αυτή… Έκαναν μια τεχνητή αύξηση για να βάλουν τον κόσμο να ξανακαλλιεργήσει»…

Στο μεταξύ, βάσει εκτιμήσεων του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ, φέτος η παραγωγή της Κρήτης έφτασε τους 60.000 με 70.000 τόνους.

Από την ποσότητα αυτή, το 90% περίπου “έφυγε” σε τιμές όχι άνω των 2,60 ευρώ το κιλό κατά μ.ο. Η νέα ελαιοκομική περίοδος, στο μεταξύ, διαμορφώνεται ικανοποιητικά ως προς την παραγωγή, καθώς περιμένουμε μια παραγωγή λίγο πιο κάτω από την απελθούσα, ενώ χαρακτηρίζεται μέχρι στιγμής και ως μεσοβεντέμα.

Η διαμόρφωση των τιμών στην Κρήτη

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό είναι το Δελτίο Τιμών Παραγωγού του ΣΕΔΗΚ της 18ης Μαΐου 2021, βάσει του οποίου οι υψηλότερες τιμές για λάδια οξύτητας 0,3 έφτασαν στα 3,48 ευρώ στην Κρήτη και 3,55 ευρώ στην Πελοπόννησο, ενώ οι χαμηλότερες φτάνουν τα 3,00 ευρώ/κ.

Στην Ισπανία, για τα έξτρα παρθένα οι μέγιστες τιμές έφτασαν στα 3,84 ευρώ/κ., ενώ οι ελάχιστες βρίσκονται στα 3,19 ευρώ/κ.

Στην Ιταλία, οι μέγιστες τιμές για το έξτρα βρίσκονται σταθερά στα 4,90 ευρώ/κ. και οι ελάχιστες στα 4,55 ευρώ/κ.

Η αύξηση της ζήτησης και η ξηρασία έφεραν μια άνοδο τιμών για το ισπανικό ελαιόλαδο. Αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 50% είναι και οι τιμές στην Ιταλία.

Οι αυξήσεις τιμών που άρχισαν στο εξωτερικό επεκτάθηκαν και στην Ελλάδα έστω και με μια καθυστέρηση. Αυτή την εποχή, για τα υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα οι τιμές παραγωγού κρατάνε στα επίπεδα πάνω από 3 ευρώ το κιλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

«Αυξήστε τον προϋπολογισμό στη δακοκτονία»

Την ίδια ώρα, με ερώτησή τους ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης και 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι υφίσταται σοβαρό ενδεχόμενο πολύ μεγάλης ανάπτυξης του πληθυσμού του δάκου τη φετινή περίοδο.

Μεταξύ αυτών, υπογράφουν το κείμενο και οι βουλευτές από την Κρήτη Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Χαράλαμπος Μαμουλάκης και Παύλος Πολάκης.

Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρεται ότι «οι σημερινές διαθέσιμες πιστώσεις μπορεί να μην επαρκούν για να γίνει αποτελεσματική δακοκτονία μέσω αρκετών δολωματικών ψεκασμών σε πολλές περιοχές της χώρας. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δώσει ακόμη ένα σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή, στην ποιότητα αλλά και στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών που τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, ήταν εξαιρετικά μειωμένο.

Για τον λόγο αυτό, εφόσον προκύπτουν ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πρέπει να προχωρήσει σε πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του φετινού Προγράμματος Δακοκτονίας.

Η φετινή χειμερινή περίοδος χαρακτηρίστηκε από σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή.

Αντίθετα, την άνοιξη ενέκυψαν αλλεπάλληλοι παγετοί, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για λίγες ώρες, που προκάλεσαν σοκ και καταστροφές σε πολλές καλλιέργειες κατά το ευαίσθητο στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Οι σχετικά ήπιες θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες ευνόησαν τη διαχείμαση του εντόμου και άρα εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν αυξημένοι δακοπληθυσμοί.

Σε ένα τέτοιο πολύ πιθανό ενδεχόμενο, θα απαιτηθούν περισσότερες επαναλήψεις των δολωματικών ψεκασμών κατά του δάκου, προκειμένου να προστατευτεί επαρκώς η ελαιοπαραγωγή και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Οι σημερινές διαθέσιμες πιστώσεις, σε αυτό το σενάριο, δε θα είναι επαρκείς για τη διεξαγωγή των απαραίτητων επαναλήψεων δολωματικών ψεκασμών μέχρι το πέρας της περιόδου εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας 2021 σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ήδη τέτοιες διαπιστώσεις οδήγησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου να εκτιμά ότι η κατανομή της χρηματοδότησης ύψους 4.285.000,00 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών για τη δακοκτονία 2021 δεν επαρκεί, ώστε να γίνουν επαρκείς ψεκασμοί σε όλες τις Π.Ε., ενώ ανάλογες διαπιστώσεις πιθανών ελλειμμάτων έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Μαγνησία.

Επειδή οι ήπιες συνθήκες του απελθόντος χειμώνα δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες τόσο για αυξημένη παραγωγή των ελαιόδεντρων, αλλά ταυτόχρονα και για τη διαχείμαση και ανάπτυξη σημαντικού πληθυσμού του δάκου,

Επειδή ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να ληφθεί έγκαιρα υπόψη, ούτως ώστε να εξετασθούν οι πιθανές ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας που θα προκύψουν,

Επειδή η διασφάλιση της αδιάλειπτης παροχής των αναγκαίων δολωματικών ψεκασμών των ελαιόδεντρων είναι αναγκαία για την προστασία και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής,

Επειδή κρίσιμη παράμετρος που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του προγράμματος δακοκτονίας το 2021 είναι ο επαρκής και ορθά κατανεμημένος προϋπολογισμός,

Επειδή το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών τα προηγούμενα έτη, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η πανδημία, ήταν εξαιρετικά μειωμένο,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Δεσμεύεστε να προχωρήσετε σε πρόσθετη επιχορήγηση για την κάλυψη δαπανών του Προγράμματος Δακοκτονίας για το έτος 2021, με στόχο την αποτελεσματική προστασία από τον δάκο της φετινής ελαιοπαραγωγής και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, εφόσον προκύψουν ανάγκες αυξημένης δακοπροστασίας;».

Πηγή:neakriti.gr