Ο ΓΡΥΠΑΡΗΣ ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΤΕΡΑΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ…

0
717

Το σύμβολο της πόλης μας όπου…. δέσποζε πριν λίγα χρόνια στον λόφο της Βίγλας, και κατέβηκε για συντήρηση όπως αναφέρουν !!
Κανονικά…. θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στην αρχική του θέση, αλλά….. 🤔

(Ο Γρύπας ήταν μυθικό τέρας με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού.

Επίσης σε μερικές αναπαραστάσεις του φαίνεται πως έχει και ουρά φιδιού !!

Ήταν 22 Μαρτίου του 1961 και ώρα 6.00 μ.μ. και το τότε Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου με πρόεδρο τον Νικόλαο Κρασαδάκη , δήμαρχο, αποφασίζει ύστερα από συνεδρίαση και λαμβάνοντας υπόψη του την εισήγηση της Περιηγητικής Λέσχης Ηράκλειου, να εγκρίνει το νέο σήμα – έμβλημα της Πόλης που απεικονίζει το μυθικό τέρας Γρύπα !

Μέλη της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν εκτός του τότε Δήμαρχο, οι Νικόλαος Πλάτων( Έφορος Αρχαιοτήτων ), Μενέλαος Παρλαμάς ( Αντιπρόσωπος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών) , Ιωάννης Παπανικολάου ( Αντιπρόσωπος του Συλλόγου « Λόγος και Τέχνη») , Νικόλαος Λιαναντωνάκης ( αντιπρόσωπος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου ), Αλέξανδρος Μανιδάκης ( Αντιπρόσωπος του Τεχνικού επιμελητηρίου) και Μηνάς Νικηφοράκης (Αντιπρόσωπος της Περιηγητικής Λέσχης Ηρακλείου)

Η Επιτροπή είχε να εξετάσει 20 περίπου σχέδια που είχαν υποβάλει οι :

Θωμάς Φανουράκης ( 8 σχέδια)

Ανδρογ. Αλεξανδρίδης ( 8 σχέδια)

Γιάννης Μιγάδης ( 2 σχέδια)

και Κωνσταντίνος Ανυφαντάκης – Αστέρης ( 2 σχέδια)

Ύστερα από τη συνεδρίαση αποφάσισαν πως καταλληλότερο σχέδιο για να χρησιμέψει και να αντιπροσωπεύσει, σαν Σήμα, την πόλη του Ηρακλείου, ήταν το σχέδιο του Θωμά Φανουράκη που παρίστανε τον Μινωικό Γρύπα.

Θεωρήθηκε το πιο κατάλληλο γιατί η πόλη ήταν γνωστή σε όλον τον κόσμο και λόγω των Μινωικών Αρχαιοτήτων που είχαν βρεθεί στην Κνωσό .

Επίσης ο Γρύπας σαν μυθικό ζώο που είχε σώμα λιονταριού , κεφάλι και φτερά αετού και ήταν εάν από τα πιο υπερβατικά όντα του θρησκευτικού και μινωικού κύκλου. Πίστευαν ότι εξέφραζε την δύναμη και την ισχύ του στον «… Ουράνιον , επίγειον και υποχθόνιον κόσμον…».

Επίσης σαν σχήμα προσαρμόζεται εύκολα σε στρογγυλή Ελληνική ασπίδα που συνήθως πάνω σε αυτές είχε καθιερωθεί να τοποθετούνται σήματα οίκων, πόλεων κλπ.

Τέλος ο Γρύπας σαν σχέδιο λεπτό, αυτοδύναμο και πολύ διακοσμητικό μπορούσε εύκολα να τυπωθεί στη μνήμη και να παρουσιάζει με μεγαλύτερη ακρίβεια και ευκολία όλες τις ιδιότητες που θα το έκαναν αναγνωρίσιμο παντού με την συνεχή και ποικιλότροπη προβολή του.

Στον Θωμά Φανουράκη (φώτο κάτω στο σχόλιο) καθορίστηκε βραβείο 2000 δραχμών που του απενεμήθη από την Περιηγητική Λέσχη Ηρακλείου !!)

(Φωτογραφία : Γενναράκης Αντώνης)