Οι παλιές κρήνες σε Πόμπια, Καμηλάρι, Μάκρες, Πηγαϊδάκια, Λίσταρο, Λαγολιό, Σίβα, Αγία Μαρίνα, Κουσέ, Πιτσίδια και Λαλουμά θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν από το Δήμο Φαιστού σε συνεργασία με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης- και συγκεκριμένα με το Τμήμα Συντήρησης Έργων Τέχνης και Νεότερων Μνημείων…
Που θα εκπονήσει για το σκοπό αυτό μελέτες για τις παραδοσιακές βρύσες των χωριών που, όπως αναφέρεται «χρήζουν άμεσης αποκατάστασης διότι η κατάσταση τους κρίθηκε επισφαλής».
Στο πλαίσιο της παραπάνω συνεργασίας, ο Δήμος Φαιστού θα επικουρήσει την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων (ΥΝΜΤΕΚ) για την εκπόνηση των μελετών, με κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό χωρίς άλλη υποχρέωση προς αυτήν. Σημαίνεται ότι η εκπόνηση των μελετών αυτών ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης της ΥΝΜΤΕΚ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η πρωτοβουλία αυτή αποφασίστηκε στο πλαίσιο «της μακρόχρονης προσπάθειας του Δήμος Φαιστού να προστατεύσει και να αναδείξει τα νεότερα μνημεία που βρίσκονται στην περιοχή», με τη Δημοτική Αρχή να σημειώνει ότι «Για πολλούς αιώνες οι φυσικές πηγές των λιµνών και των ποταµών αποτέλεσαν τον µοναδικό τρόπο εφοδιασµού του απαραίτητου προς το ζην νερού.Από τα πανάρχαια χρόνια, οι άνθρωποι έχοντας εκτιμήσει την αξία του νερού ανέπτυξαν τεχνικές για τη συγκέντρωση, την αποθήκευση και τη διανομή του,καθιστώντας τις κρήνες (βρύσες) πολύ διαδεδομένες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.Οι περισσότερες βρίσκονται στο κέντρο των αντίστοιχων οικισμών. Σκοπός είναι να ξαναγίνουν το κόσμημα της πλατείας και το σημείο αναφοράς και συνάντησης όπως παλαιότερα. Έπειτα από αρκετές συναντήσεις, αποφασίστηκε αρχικά να εκπονηθούν μελέτες για τις κρήνες που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης διότι η κατάσταση τους κρίθηκε επισφαλής.
Οι κρήνες αυτές βρίσκονται στους οικισμούς Πόμπια, Καμηλάρι, Μάκρες, Πηγαϊδάκια, Λίσταρο, Λαγολιό, Σίβα, Αγία Μαρίνα, Κουσέ, Πιτσίδια και Λαλουμά».
Πηγή:Δια-SOS-τε την Μεσαρά…