ΚΟΡΟΝΑΙΟΣ-ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ- ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 20 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ…

0
903

Τρεις κινεζικές πόλεις με συνολικό πληθυσμό 20 εκατομμυρίων, έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Το Πεκίνο ακύρωσε σειρά μεγάλων εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί εν όψει κινεζικής πρωτοχρονιάς, σε μία προσπάθεια αποτροπής περαιτέρω μετάδοσης του φονικού ιού.

Οι διακοπές για το νέο έτος ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, και διαρκούν μία εβδομάδα.

Οι κάτοικοι του Πεκίνου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται με την ευκαιρία αυτή ανά εκατοντάδες χιλιάδες στα πάρκα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους παραδοσιακούς χορούς του λιονταριού και του δράκου.

Οι Αρχές απαγόρευσαν τις μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφοράς στη Γουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, καθώς και τις κοντινές σε αυτήν Γουανγκγκάνγκ και Εζού, αναστέλλοντας τα δρομολόγια τρένων, λεωφορείων και φεριμπότ και κλείνοντας το αεροδρόμιο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς για τους εξερχόμενους επιβάτες.

Μέχρι νεωτέρας κλείνει και η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, ανακοινώθηκε εξάλλου σήμερα από τον θεσμό.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι κινεζικές αρχές φοβούνται πως οι μετακινήσεις της πρωτοχρονιάς, οπότε και εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στη χώρα, θα επιτείνει την επιδημία που έχει περάσει ήδη τα σύνορα της χώρας, φτάνοντας σε ΗΠΑ, Ταϊβάν, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Ιαπωνία, Μακάο και Χονγκ Κονγκ.

95 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τις κινεζικές Αρχές, τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 630, παγκοσμίως.

Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Γουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Η νέα ασθένεια που, όπως και στην περίπτωση του SARS, εμφανίσθηκε στην Κίνα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.

Πηγή : lifo.gr