Η ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ…

0
499

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος εορτάστηκε αυτή την εβδομάδα σε πολλές εκκλησίες της Κρήτης, ανάμεσα τους και στον ομώνυμο ναό του Πύργου Μονοφατσίου, Δήμου Αρχανών Αστερουσίων όπου τελέστηκε Θεία Λειτουργία, το πρωί της Πέμπτης 6 Αυγούστου, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Γορτύνης & Αρκαδίας κ.κ. Μακαρίου, με τη συμμετοχή πολύ κόσμου.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους τελούντες την Λειτουργία ήταν και ο π. Μεθόδιος Ζαχαριουδάκης από την Νύβριτο, ο οποίος την 1η Αυγούστου έγινε μοναχός στην Μονή Απεζανών και μια μέρα μετά έλαβε τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης, αυτόν του Διακόνου.

ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Στις αγροτικές περιοχές συνηθίζεται ανήμερα της Μεταμόρφωσης να προσκομίζονται στις εκκλησίες -για να ευλογηθούν με ειδική ευχή- τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα. Η ευλογία των σταφυλιών κατά τη Μεταμόρφωση κατανοείται, σύμφωνα με τους Θεολόγους, ως μια λειτουργική πράξη που τονίζει την “προσφορά” των καρπών της γης στο Δημιουργό Θεό και κτίστη των πάντων.

Ο καρπός της αμπέλου μας δίνει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, αλλά και μας το παρέδωσε στο Μυστικό Δείπνο, ως το στοιχείο εκείνο, που μαζί με το ψωμί, την ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούνται σε Θεία Ευχαριστία-«σώμα και αίμα» Κυρίου.

Η ΑΜΠΕΛΟΣ: Ο Κύριος είναι η άμπελος «εν ουρανοίς μεν έχουσα την ρίζαν, επί γης δε τα κλήματα·άμπελος κλαδευομένη το σώμα, αλλ᾿ ου την ρίζαν· άμπελος μετά τρίτην ημέραν του κλαδευθήναι βλαστάνουσα τον βότρυν (=το “τσαμπί”, τον καρπό) τής αναστάσεως».

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ: Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι γεγονός από τη ζωή του Ιησού Χριστού, κατά το οποίο ο Χριστός, ύστερα από ανάβαση πάνω σε ένα βουνό μαζί με τους μαθητές του Πέτρο, Ιωάννη και Ιάκωβο, μεταμορφώθηκε και φωτοβολούσε με δόξα.

ΙΧΘΥΟΦΑΓΙΑ: Ως σπουδαία δεσποτική εορτή, αποτελεί εξαίρεση εθιμικά καθιερωμένης ιχθυοφαγίας, μέσα στην σύντομη αλλά αυστηρή νηστεία του Δεκαπενταύγουστου.

πηγή:Δια- SOS- τε την Μεσαρά….