ΕΚΤΟΣ ΚΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΘΕΣΕ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΣΗ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟ…

0
543

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κινήματος Αλλαγής δρομολογεί εξελίξεις για συνέδριο του κόμματος τον Μάρτιο.

«Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ΚΙΝΑΛ.

«Επίσης, με απόφαση της Προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.

Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, με 29 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 2 λευκά η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ενέκρινε την εισήγηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το μεσημέρι, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς υπογράμμισε πως η συμφωνία των Πρεσπών είναι «σε θετική κατεύθυνση».

«Πάγια θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι η Ελλάδα -και λόγω της γεωγραφικής της θέσης- πρέπει, με βάση και αφετηρία την Ευρώπη, να ασκεί εξωτερική πολιτική με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές χώρες και την ευρωπαϊκή προοπτική των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος για να προσθέσει: «Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, είναι σε θετική κατεύθυνση.

Από την πρώτη στιγμή, θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος, αποτελούν τα αδιαμφισβήτητα θετικά στοιχεία της συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, είναι η εθνική γραμμή».

«Από την πρώτη στιγμή, επισημάναμε ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία, όπως τα ζητήματα της ιθαγένειας και της γλώσσας. Η «συμφωνία των Πρεσπών» όμως αποτελεί έναν συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά.

Βέβαια, η ρηματική διακοίνωση, η οποία συνοδεύει τις πρόσφατες αναθεωρήσεις που συντελέστηκαν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, εκτός του ότι πιστοποιεί ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, διευκρινίζει ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γειτονικής χώρας ανήκει στη νοτιοσλαβική οικογένεια γλωσσών», διευκρίνισε ακόμα ο κ. Θεοχαρόπουλος…