ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ …ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ…

0
574

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στον πολιτιστικό σύλλογο του Νιπιδιτού πραγματοποίησε την εκδήλωση παρουσίασης της υποψηφιότητάς του ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πλέον υποψήφιος Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης.

Πάνω από 150 άτομα από κάθε μεριά του Δήμου βρέθηκαν στην επίσημη πρώτη και τα χαμόγελα περίσσευαν στο επιτελείο του Νιπιδιανού Μανώλη Φραγκάκη.

Στην ομιλία του ο υποψήφιος Δήμαρχος πήρε αποστάσεις από την παλιά δημοτική του ομάδα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι

«Επέλεξα να στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας και να μιλάω ελεύθερα χωρίς να με φιμώνουν υποσχέσεις για καρέκλες και οφίτσια, χωρίς να συμβιβάζομαι με τα πολλά και τους λίγους.

Το όραμα που μου έχετε εμπνεύσει είναι πιο δυνατό από άστοχες επιλογές του παρελθόντος από τις οποίες έχω το θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου, πιο φωτεινό από το σκοτάδι που κλήθηκα να υπηρετήσω, πιο συλλογικό από τα συμφέροντα του ενός.»

Στην ομιλία του ο Μανώλης Φραγκάκης μίλησε για μια νέα δημοτική συμφωνία «που θα εμπλέκει τους πολλούς για να πετύχει μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους» και που θα βασίζεται σε τέσσερεις βασικούς πολιτικούς άξονες : στον άνθρωπο, στη συμμετοχικότητα τη νέα γένια στην οποία έδωσε μεγάλη έμφαση και στη διαφάνεια πάνω στους οποίους περιέγραψε την προσέγγιση σε βασικά θέματα που απασχολούν τους δημότες όπως το αεροδρόμιο, τη λειψυδρία τα έργα υποδομής και τη λειτουργία του Δήμου.

Κλείνοντας συνόψισε τους στόχους του στην ανάγκη «να κάνουμε τους ανθρώπους, κυρίως τους νέους μας, να ονειρευτούν ξανά και να ξέρουν ότι τα όνειρά τους αυτά μπορούν να τα πραγματοποιήσουν εδώ.»

Τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του :

Φίλες και φίλοι,

Ξέρω ότι σήμερα δεν είστε εδώ μόνο για μένα.

Ξέρω ότι είστε εδώ γιατί πιστεύετε στον τόπο αυτό, στις προοπτικές του, γιατί αγαπάτε τα χωριά μας, τις πόλεις μας, γιατί αγωνιάτε για το μέλλον που αναμένεται έντονο, αλλά και αβέβαιο, για όλους εμάς.

Ξέρω ότι είστε εδώ γιατί πιστεύετε στην ανάγκη να έρθει μια μεγάλη αλλαγή στο Δήμο μας.

Ξέρετε ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και δεν έχω ανάγκη μια καρέκλα και μάλιστα του δημοσίου για να καθίσω. Αντίθετα είμαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν και δε θέλουν να καθίσουν, αλλά να δημιουργήσουν.

Χάρη σ’ αυτήν την εργατικότητα και τον αγώνα που έχω κάνει, κατάφερα να δημιουργήσω στον ιδιωτικό τομέα, στην οικογένειά μου.

Ήμουν πάντα ένας ενεργός πολίτης και δεν έπαψα ποτέ να ενδιαφέρομαι για τα κοινά με γνώμονα πάντα την εργατικότητα, την τιμιότητα, την εντιμότητα, τη βοήθεια προς τους πάσχοντες και αυτούς που είχαν ανάγκη.

Έβαζα πάντα στόχους και είχα όραμα. Το ίδιο θέλω να κάνω και τώρα. Να βάλουμε μαζί τους στόχους, και το όραμά μας να είναι ένας δήμος ανοιχτός, φιλικός, συμμετοχικός, που θα υπηρετεί τα όνειρα καθεμιάς και καθενός, που θα εξασφαλίζει το δικαίωμα στην πρόοδο στον κάθε νέο μας και την κάθε νέα μας, στην καθεμιά γενιά που ζει στον τόπο και στις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Προσπάθησα πάντα, μέσα σε οποιαδήποτε ομάδα κι αν βρέθηκα, να υπηρετήσω τους πολλούς. Μπορεί να μην είχαμε όλοι τους ίδιους στόχους, μπορεί να μην είχαμε όλοι την ίδια ματιά. Αυτό όμως δεν μπορεί να με σταματήσει από το να διεκδικώ το όραμά μου.

Επέλεξα να στέκομαι σήμερα εδώ μπροστά σας και να μιλάω ελεύθερα χωρίς να με φιμώνουν υποσχέσεις για καρέκλες και οφίτσια, χωρίς να συμβιβάζομαι με τα πολλά και τους λίγους.

Το όραμα που μου έχετε εμπνεύσει είναι πιο δυνατό από άστοχες επιλογές του παρελθόντος από τις οποίες έχω το θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου, πιο φωτεινό από το σκοτάδι που κλήθηκα να υπηρετήσω, πιο συλλογικό από τα συμφέροντα του ενός.

Χρειαζόμαστε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στη διοίκηση του Δήμου και τους πολίτες.

Μια νέα δημοτική συμφωνία που θα μας επιτρέψει να σκεφτόμαστε διαφορετικά για τη σχέση πολιτών και δημοτικής αρχής, που θα ανοίγει το Δήμο στην Ευρώπη και τον κόσμο, που θα τον κάνει ένα μεγάλο θερμοκήπιο ιδεών και επιχειρηματικών σχεδίων.

Η νέα αυτή συμφωνία θα πρέπει να είναι βασισμένη σε αξίες που μας ενώνουν και που προάγουν τις κοινότητές μας. Η νέα συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στην πίστη μας στον άνθρωπο, στην προαγωγή του συναγωνισμού έναντι της ατομικότητας και του ανταγωνισμού, στη συμμετοχική πολιτική παραγωγή, στην επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και κυρίως στη νέα γενιά και στη δημιουργία μιας κοινής ταυτότητας βασισμένης στον πολιτισμό και την παράδοσή μας.

Πάντα πίστευα ότι πρέπει να πορευόμαστε ενωμένοι, με συνέπεια, με συνέχεια στον αγώνα που δε θα τον χαρακτηρίζουν οι κομματικές ταυτότητες αλλά οι κοινές ανάγκες και τα κοινά προβλήματα.

Ο τόπος είναι οι άνθρωποί του.

Όλοι. Οι νέες και οι νέοι μας, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι μας.

Όσοι μας επισκέπτονται και όσοι ζουν εδώ. Αυτούς όλους πρέπει να υπηρετεί το νέο μας σχέδιο. Αυτή θα είναι η βάση πάνω στην οποία οραματίζομαι να χτίσουμε μαζί τη νέα δημοτική συμφωνία.

Μια δημοτική αρχή που θα υπηρετεί με δικαιοσύνη τους ανθρώπους του τόπου.

Που θα εμπλέκει τους πολλούς για να πετύχει μια καλύτερη καθημερινότητα για όλους.

Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και θα πρέπει κάθε φορά για να τις αντιμετωπίσουμε να επιστρέφουμε στις αξίες μας, στις αξίες της νέας δημοτικής συμφωνίας.

Το αεροδρόμιο που έρχεται θα αλλάξει την περιοχή μας.

Είμαστε έτοιμοι;

Πώς εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ανθρώπων του Δήμου;

Τι διασφαλίσεις υπάρχουν;

Εμείς θέλουμε κάθε τέτοιο έργο πρώτα από όλα να εξυπηρετεί τους ανθρώπους της περιοχής.

Όλους, όχι μόνο τους ημέτερους.

Να εξυπηρετεί σημαίνει να γίνει κίνητρο για δίκαιες επενδύσεις στον τόπο μας.

Να δημιουργήσει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.

Να αποκαθιστά όσο το δυνατόν περισσότερο όσους βλάπτει μέσα από αντισταθμιστικά οφέλη.

Να συνοδευτεί από περιβαλλοντικά φιλικές υποδομές.

Είναι αυτά σήμερα εξασφαλισμένα ή απλά αφήνουμε τα γεγονότα να μας σέρνουν πίσω τους;

Εμείς είμαστε εδώ για να δημιουργούμε τα γεγονότα όχι για να τα ακολουθούμε!

Η σημερινή δημοτική αρχή απέδειξε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί τις απαιτήσεις της νέας κατάστασης (θετικές και αρνητικές), που δημιουργούνται στον τόπο με την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου που έγινε ποτέ στην Κρήτη. Τα προβλήματα είναι τεράστια και οι ευκαιρίες πολλές! Η στάση της δημοτικής αρχής είναι μη συμβατή με το μέγεθος των προβλημάτων.

Η λειψυδρία πλήττει ήδη την Κρήτη! Δεν είναι πλέον ένα υποθετικό σενάριο. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ κι εμείς πρέπει να τη διαχειριστούμε γιατί εκτός από την υποχρέωσή μας να παραδώσουμε έναν κόσμο καλύτερο στα παιδιά μας, είμαστε κι ένας δήμος αγροτικός που ζει από το νερό.

Έχουμε χάσει αρκετούς νέους που αναζητούν σε πιο φιλόξενα εργασιακά περιβάλλοντα το μέλλον τους, δε μας παίρνει να δημιουργήσουμε και μια νέα γενιά μεταναστών αγροτών.

Πρέπει να εκπονήσουμε και κυρίως να εφαρμόσουμε άμεσα ένα σχέδιο διαχείρισης των υδάτων. Δε μας παίρνει να χάνουμε άλλο χρόνο στο θέμα αυτό.

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να είναι επιστημονικά άρτιο, να προκύψει μέσα από διαβούλευση.

Να εμπλέκει όλους τους παραγωγούς, όχι μόνο αυτούς που έχουν τις προσβάσεις.

Όταν λέμε όλους, εννοούμε και τους μικρούς παραγωγούς και αυτούς που σήμερα νιώθουν εκτός συστήματος.

Όσοι κάθε μήνα πληρώνουν και είναι συνεπείς, αλλά νιώθουν ότι αδικούνται όταν βλέπουν γύρω τους δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Μέγα πρόβλημα ο αποκλεισμός του Χώνου οροπεδίου Λασιθίου από τα νερά που τροφοδοτούν τους υδροφόρους του δήμου μας. Δεν θα το αφήσουμε έτσι.

Οι υποδομές του δήμου δεν βρίσκονται σε επιθυμητό επίπεδο.

Υστέρηση του δήμου να σχεδιάσει και να εντάξει έργα και μελέτες σε αντίστοιχα προγράμματα.

Απορροφητικότητα 3%. Χρειάζεται πλήρη ανασυγκρότηση της διοικητικής δομής, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής και στις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν στο μέλλον.

Η καθημερινότητα του πολίτη είναι περισσότερο βάσανο παρά εξυπηρέτηση. Ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει τα οφέλη που καλείται να πληρώσει. Δεν μπορεί να είσαι ανύπαρκτος 4,5 χρόνια και τους τελευταίους μήνες να προσπαθείς για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ιστορία του τόπου αυτού και ο πολιτισμός του είναι η ταυτότητά μας. Όμως δεν έχουμε καταφέρει ως σήμερα να χτίσουμε πάνω σε αυτά μια διεθνώς αναγνωρίσιμη ετικέτα κάτω από την οποία θα μπαίνουν όλες οι υπηρεσίες και κυρίως τα προϊόντα μας.

Αλήθεια, πόσοι έχουν την τύχη να έχουν στο δήμο τους ένα τόσο ευρύ αρχαιολογικό πλούτο; Πόσοι έχουν στο όνομα του δήμου τους μια λέξη, μια ιστορία που να την ξέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου;

Το «Μινώα» είναι γνωστό παντού κι όμως εμείς μοιάζουμε να το κρύβουμε.. Αν εξαιρέσουμε το σπουδαίο έργο της κοινωνίας των πολιτών που, μέσα από τη δράση τους, ταξιδεύουν τον κόσμο μας στον κόσμο π.χ. Ημιμαραθώνιος, οι αρχές δε δείχνουν να έχουν ένα κοινό μεγάλο σχέδιο.

Αυτό εννοούσα όταν έλεγα για όραμα που δεν μπορώ να ακολουθήσω. Είναι μικρό για το μεγάλο τόπο μας.

Φίλες και φίλοι, σε όλη την Ευρώπη η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τον πιο στενό συνεργάτη των δημοτών. Είχα την τύχη είτε ως φοιτητής, ως επιχειρηματίας, ως αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου να ταξιδέψω αρκετά να ανταλλάξω ιδέες με παραγωγικούς ανθρώπους σε όλη τη γηραιά Ήπειρο και θέλω να σας πω το εξής:

Πρέπει κι εμείς να ανοίξουμε το Δήμο στους ανθρώπους του. Κι αυτό είναι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνω όταν αναλάβω. Θα εφαρμόσουμε τη μέρα του Δημότη, θα φτιάξουμε μια ηλεκτρονική εφαρμογή που θα μπορεί ο καθένας και η καθεμία να στέλνει τα αιτήματα του αλλά και τις ιδέες του, που θα διασυνδέει τις επιχειρήσεις του τόπου μας με επιχειρήσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλω να δημιουργήσουμε μαζί πολιτικές προτάσεις και γι αυτό συχνά θα επιστρέφω στους Δημότες για να αποφασίζουμε μαζί για τα μικρά και τα μεγάλα θέματα της κοινής μας καθημερινότητας.

Διαφάνεια και συμμετοχικότητα είναι βασικά στοιχεία για να μπορέσουμε να ξέρουμε ότι οι αποφάσεις μας είναι όντως αποφάσεις για το κοινό όφελος.

Σήμερα ξεκινάμε έναν αγώνα για τη μεγάλη αλλαγή στον τόπο μας. ‘Έναν όμορφο και ηθικό αγώνα. Θα σας δω όλους και όλες στα χωριά μας, στα καφενεία μας, στον τόπο εργασίας σας.

Θέλω να φτιάξουμε μαζί το σχέδιο για την επόμενη μέρα πάνω στις αξίες της νέας δημοτικής συμφωνίας και κυρίως θέλω μαζί να εφαρμόσουμε το σχέδιο αυτό.

Δε θέλω πολίτες παρατηρητές, πολίτες αποκομμένους, που απλά να ζουν τις συνέπειες των αποφάσεων μιας απρόσωπης αρχής.

Δε χτίζονται έτσι οι σύγχρονες κοινότητες. Θέλω πολίτες ενεργούς, υπεύθυνους, παραγωγικούς που θα νιώθουν ότι ο Δήμαρχος είναι συνεργάτης τους στην προσπάθειά τους να χτίσουν ένα Δήμο καλύτερο για όλους.

Δεν είναι ώρα για να βγάλω πολιτικό λόγο. Εξ άλλου δεν έχει αρχίσει ακόμα η προεκλογική περίοδος.Σας έδωσα νομίζω να καταλάβετε ποιοι ήταν οι βασικοί λόγοι που με ώθησαν σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα.

Ένιωσα αγαπητές μου φίλες και φίλοι και συγχωριανοί ότι ο καταλληλότερος χώρος για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου για το δημαρχιακό αξίωμα του δήμου μας δεν είναι άλλος από το χωριό μου.

Ένα χωριό που δεν το απαρνήθηκα ποτέ, που δεν έπαψα ποτέ να το επισκέπτομαι, που θεωρώ (και το πιστεύω αυτό) ότι έχει παραμεληθεί ή αν θέλετε εγκαταλειφθεί.

Είναι τιμή το ότι μπορεί τρία άτομα να διεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα από το χωριό αυτό.

Αγαπητοί φίλοι και συγχωριανοί, θέλω να μου επιτρέψετε να ζητήσω τη συμπαράσταση, τη συμμετοχή αλλά και τις ευχές όλων σας, τόσο γα την επιτυχία του στόχου της εκλογής όσο και παραπέρα στην επιτυχημένη και ωφέλιμη για όλους άσκηση των καθηκόντων του δημάρχου.

Θέλω να δώσουμε στον τόπο μας την αξία που αξίζει στους ανθρώπους του.

Να κάνουμε τους ανθρώπους, κυρίως τους νέους μας, να ονειρευτούν ξανά και να ξέρουν ότι τα όνειρά τους αυτά μπορούν να τα πραγματοποιήσουν εδώ.

Πηγή: Cretalive