ΨΥΧΟΣΑΒΒΑΤΟ…

0
466

Ένα έθιμο που επαναλαμβάνεται δυό φορές το χρόνο για…χατήρι των ψυχών, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και να τιμήσουμε σήμερα στην Ενορία της Παναγίας στο Ζαρό.

Από νωρίς το απόγευμα , παραμονή των ψυχών, γυναίκες και άντρες συρρέουν στην εκκλησία με ένα πιάτο κόλυβα που θα το ευλογήσει ο παπάς και στη συνέχεια θα μοιραστεί στους πιστούς για το “θεός συγχωρέσει…”

Αυριο Σάββατο είναι Ψυχοσάββατο, το οποίο σύμφωνα με τα χριστιανικά έθιμα είναι αφιερωμένο στις ψυχές που έχουν εγκαταλείψει τα επίγεια.

Τα Ψυχοσάββατα στην εκκλησιαστική μας παράδοση είναι δύο:

Το ένα είναι το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Αποκριάς και το δεύτερο, το Σάββατο προ της Πεντηκοστής.

Αν και όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία, σύμφωνα με τις Γραφές, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους τα δύο προαναφερθέντα Σάββατα.

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες, τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων, μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»), ενώ το έθιμο απαγορεύει την εργασία.

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής λέγεται και του Ρουσαλιού, επειδή έλκει την καταγωγή του από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων ή Ροζαλίων.

Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Πηγή:Δια-SOS-τε την Μεσαρά…