ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ… ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ …

0
787

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ΄΄ Ηράκλειο, Τρίτη 25 Αυγούστου 1898. Η τελευταία εκατόμβη΄΄.

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου η εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου “Νίκος Καζαντζάκης” και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου με θέμα: “Ηράκλειο, Τρίτη 25 Αυγούστου 1898. Η τελευταία εκατόμβη” .
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την αφορμή της συμπλήρωσης φέτος 120 χρόνων από τα δραματικά γεγονότα, που κατεγράφησαν ως η μεγάλη σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898, λόγω των επεισοδίων μεγάλης έκτασης και αγριότητας δολοφονιών, εμπρησμών και βιαιοπραγιών που εκδηλώθηκαν στο Ηράκλειο τη συγκεκριμένη μέρα.
Η εξαίρετη συγγραφέας και ξεναγός κ. Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη αναφέρθηκε εκτενώς και τεκμηριωμένα στα γεγονότα αυτά και παρουσίασε στοιχεία προσδιορισμού των ως την «τελευταία εκατόμβη», την τελευταία δηλαδή θυσία αθώων χριστιανών, η οποία επέδρασε καταλυτικά στην προώθηση της απαίτησης των «Μεγάλων Δυνάμεων» για απομάκρυνση του τουρκικού στρατού και της επίσπευσης της εγκατάστασης του Ύπατου Αρμοστή στην Κρήτη. Εντυπωσιακή ήταν η προβολή από την ομιλήτρια σημαντικού φωτογραφικού υλικού και δημοσιευμάτων του τύπου εκείνης της εποχής, που κατέγραψαν την τραγικότητα και την έκταση των υλικών καταστροφών, αλλά και την απόγνωση που αποτυπώθηκε στα πρόσωπα και στα τραγούδια-μοιρολόγια των απλών ανθρώπων. Όπως είπε η κ. Σφακάκη, «η σφαγή της 25ης Αυγούστου 1898 ήταν η θρυαλλίδα της έκρηξης αγανάκτησης και οργής που σημειώθηκε εναντίον των Οθωμανών σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, που έδωσαν την ευκαιρία για την ανάπτυξη ενός προβληματισμού σχετικά με τη σημασία της γνώσης των ιστορικών γεγονότων για τη σημερινή κοινωνία, καθώς και για τον τρόπο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να διαπαιδαγωγηθεί αυτή η γνώση στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος κ. Μπελαδάκης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κ. Σφακάκη για τη συμβολή της στις δράσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών, αλλά και για τη διαχρονικά πολύτιμη συνεισφορά της στην καλλιέργεια της ιστορικής μας συνείδησης, τόσο ως συγγραφέας όσο και ως εθελόντρια ξεναγός των σχολείων της περιοχής. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Αλιφιεράκης, ως συνδιοργανωτής της εκδήλωσης, ευχαρίστησε επίσης την ομιλήτρια αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, λέγοντας ότι το Επιμελητήριο Ηρακλείου δεν μπορεί παρά να βοηθάει και να υποστηρίζει δράσεις αυτού του είδους, που μας βοηθούν να γνωρίσουμε την ιστορία του τόπου μας και ιδιαίτερα όταν τέτοια γεγονότα συνέβησαν λίγα μόλις μέτρα δίπλα μας.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΠΕΛΑΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΝΤΡΟΥΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ