ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ…

77
0

Σε συμπληρωματική πληρωμή πρόκειται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες ο ΟΠΕΚΕΠΕ ποσού περίπου 40 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά εκείνους που πληρώθηκαν λιγότερα χρήματα απ’ ότι προέβλεπε η σύγκλιση και η νέα ΚΑΠ, όπως και όσους δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ στην πρώτη πληρωμή λόγω των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που το σύστημα παραμένει κλειστό και δεν έχει προχωρήσει η υπόθεση των διορθωτικών δηλώσεων στα eco-schemes, κάτι που εκτός και αν οι αρχές επιδείξουν πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά τις επόμενες ημέρες, καθιστά δύσκολη ή ακόμα και «επικίνδυνη» μια προκαταβολή του «πρασινίσματος» δηλαδή των eco – schemes μαζί με την εξόφληση του Δεκεμβρίου

Όπως εξηγούν ειδικοί στο agronews.gr, μια βιαστική και πρόχειρη πληρωμή, θα έκανε περισσότερο καλό παρά κακό στους ιθύνοντες, αφού εν προκειμένω, ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζονται οι ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων, θα μπορούσε να υποχρεώσει σε δεύτερο χρόνο τις αρχές ακόμα και στην ανάκληση ποσών.

Από τα 850 εκατ. του Δεκεμβρίου του 2022, τώρα 395 με το ζόρι

Άρα, από την εξόφληση του Δεκεμβρίου θα λείπουν δύο καθεστώτα ενισχύσεων τα οποία στην περασμένη περίοδο πληρωνόντουσαν παραδοσιακά αυτό το μήνα, με βάση πάντα την ανακοίνωση ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτά είναι η συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών 28 ευρώ και τα eco-schemes ύψους 425 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το 2022 από τις άμεσες ενισχύσεις οι αγρότες έλαβαν ύστερα από την εξόφληση ποσό ύψους 850 εκατ. ευρώ (τσεκ, πρασίνισμα, συμπληρωματική νέων) και φέτος με βάση πάντα τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα μπουν το Δεκέμβριο στο λογαριασμό των αγροτών 395 εκατ. ευρώ με τα υπόλοιπα να μην γνωρίζει κανείς ακόμα το πότε.

Για τα eco-schemes όπως έγραψε η Agrenda, το πιθανότερο είναι η πληρωμή να έρθει μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη καθώς είναι πανθομολογούμενο πως δεν προλαβαίνει την επεξεργασία των στοιχείων ο Οργανισμός, ο οποίος προφανώς δεν συμπεριέλαβε το συγκεκριμένο καθεστώς στην ανακοίνωση για την πληρωμή Δεκεμβρίου.

Eκπληξη αποτελεί η απουσία της συμπληρωματικής ενίσχυσης νεαρών αγροτών η οποία είναι ακόμη πιο εύκολη πλέον στην πληρωμή της, καθώς είναι «μετρημένα κουκιά» και δεν υπολογίζεται με βάση ποσοστό επί των δικαιωμάτων.

Αλλά, υπολογίζεται με βάση τη διαίρεση των στρεμμάτων (έως 250 στρμ. ανά εκμετάλλευση) με το συνολικό διαθέσιμο ποσό.

Πηγή: agronews.gr

Προηγούμενο άρθρο1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΣΕ ΤΥΜΠΑΚΙ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΖΑΡΟ…
Επόμενο άρθροΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΜΕ ΦΟΡΤΗΓΟ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΟΔΙΚΟ ΑΞΟΝΑ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΦΟΔΕΛΕ ..