ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΚΟΨΑ…

0
715


««
Στις 20 Μαΐου 1941 ξεκίνησε η αεροπορική επιχείρηση Ερμής. Μια επιχείρηση που η αναπάντεχα σθεναρή αντίσταση Κρητικού λαού ανέτρεψε τις προβλέψεις και καθόρισε αποφασιστικά την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ιστορική επέτειος που η μνήμη της εξακολουθεί να σηματοδοτεί τη δύναμη του λαϊκού αγώνα, όταν συλλογικά αγωνίζεται για την προάσπιση των ιδεωδών της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Αυτή την επέτειο τιμούμε, αποτίοντας φόρο τιμής στο άσβεστο πάθος του Κρητικού λαού για ελευθερία αλλά και σε όλους τους ήρωες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν και έπεσαν στα πεδία μαχών.
Τις 12 μέρες της σθεναρής αντίστασης διαδέχθηκαν 4 χρόνια κατοχής, κατα τα οποία ο λαός της Κρήτης συνέχισε να επιδεικνύει το ατρόμητο πνεύμα του και πλήρωσε πολύ υψηλό τίμημα για αυτό. Το φωτεινό παράδειγμα της αυτοθυσίας τους και οι αγώνες τους παραμένουν ζωντανοί και μας εμπνέουν στους αγώνες μας ενάντια σε κάθε μορφή ανελευθερίας».
«Κάθε γωνιά της Κρήτης είναι ένας τόπος θυσίας. Οφείλουμε να τιμούμε, να θυμόμαστε και να παραδειγματιζόμαστε από όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Δημοκρατία και την Ελευθερία».
Η Μάχη στο λόφο του Κοψά, ήταν μία από τις σημαντικές μάχες αντίστασης του Κρητικού λαού, ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές.