ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕΣΑΡΑΣ…

0
1672

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Σάββατο στις 5μμ παρουσία πλήθος κόσμου , τα εγκαίνια της έκθεσης

«Τα νησιά των ανέμων στο Μουσείο Μεσαράς, στην περιοχή του Αμπελούζου του Δήμου Γόρτυνας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

Την Έκθεση διοργανώνουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου και το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο.

ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ :

Τον πυρήνα της περιοδικής έκθεσης, η οποία στοχεύει να ανασυνθέσει με όσο το δυνατόν γλαφυρότερο τρόπο μια συνολική εικόνα της ναυτικής παράδοσης στο Προϊστορικό Αιγαίο, αποτελούν ψηφιακές και σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, αλλά και τρισδιάστατα ομοιώματα πλοίων, λιμανιών και λιμενικών εγκαταστάσεων.

Τα αρχαιολογικά δεδομένα παρουσιάζονται μέσω μεγάλων πόστερ με πλούσια εικονογράφηση και συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα, αλλά και μέσω ομοιωμάτων αρχαίων αντικειμένων. Αυτό το πληροφοριακό υλικό συνδυάζεται με επιλεγμένα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Μεσαράς που σχετίζονται με τις ναυτικές δραστηριότητες του μινωικού πολιτισμού.

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ:

Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της έκθεσης οφείλεται κυρίως στην προσπάθεια μιας πρακτικής προσέγγισης της ιστορίας της αιγαιακής ναυσιπλοΐας, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά μια σειρά από πειστικές υποθέσεις πάνω σε ποικίλα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις τεχνικές ναυπήγησης, το μέγεθος, το σχήμα και την πλοήγηση των πλοίων, αλλά και την μορφή και λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων της Εποχής του Χαλκού.

https://www.facebook.com/226466868194382/posts/587527902088275/

Βασικός στόχος της έκθεσης είναι να υπερβεί το στενό πλαίσιο μιας καθαρά αρχαιολογικής παρουσίασης του θέματος, επιδιώκοντας έτσι μια ανασύνθεση της πρώιμης ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο, η οποία θα είναι εύληπτη από το ευρύ κοινό και ιδιαίτερα από μαθητές.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Αρναουτάκης Σταύρος ο Επικεφαλής της Παράταξης “Μεγάλης ΓόρτυναςΚοκολάκης Μιχάλης Ο Δήμαρχος Φαιστού Νικολιδάκης Γρηγόρης, Ο Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης ο επικεφαλής της Παράραξης “Δυνάμεις ΓόρτυναςΜιχάλης Δαριβιανάκης, ο επικεφαλής της παράταξης «ΕΛΛΩΤΙΣ» Σταύρος Ξυλούρης, Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης, του Σύριζα Μαμουλάκης Χάρης ,Νίκος Ηγουμενίδης, και ο Γιώργος Λογιάδης απο το Μέρα 25

ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Ματαλλιωτάκης, Δημοτικοί σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Γόρτυνας και Φαιστού…

Η έκθεση θα συνοδευτεί από μία σειρά διαλέξεων και ξεναγήσεις.

VideoΚείμενο:Δια-SOS-τε την Μεσαρά…