ΠΡΟΩΡΕΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ…

0
220

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την διάλυση της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης μετά την νίκη της άκρας δεξιάς στις ευρωεκλογές και τη διενέργεια εκλογών στις 30 Ιουνίου.

Το κόμμα της Λεπέν κέρδισε το 31,5% των ψήφων, μια άνοδος 10 μονάδων σε σχέση με τις τελευταίες ευρωεκλογές του 2019 και περίπου 17 μονάδες μπροστά από το κόμμα του Μακρόν το οποίο έμεινε μόλις 15,2%, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls.

Οι Σοσιαλιστές έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το ψηφοδέλτιο του Μακρόν, με 14%. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν Λυκ Μελανσόν έφτασε το με 8,3%, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι το 7%. Οι Οικολόγοι είχαν ποσοστό 5,6%, ενώ 5,1% έλαβε ακροδεξιό κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ.

Η Λεπέν και ο 28χρονος επικεφαλής υποψήφιός της, ο ολοένα και πιο δημοφιλής Τζόρνταν Μπαρντέλα, είχαν επιδίωξαν να πλαισιώσουν τις ευρωεκλογές ως ένα ενδιάμεσο δημοψήφισμα για την κυβέρνηση Μακρόν, αξιοποιώντας τη δυσαρέσκεια για τη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και τη διετή κρίση του πληθωρισμού.

Στις ευρωεκλογές του 2019 το κόμμα της Μαρίν Λεπέν είχε έρθει και πάλι πρώτο με 23,31% έναντι 22,41% που είχε λάβει η παράταξη Μακρόν. Την τρίτη θέση είχαν καταλάβει οι Οικολόγοι με 13,47%, την τετάρτη οι Ρεπουμπλικάνοι με 8,48%, την πέμπτη η Ανυπότακτη Γαλλία με 6,31% και την έβδομη οι Σοσιαλιστές με 6,19%. Τα υπόλοιπα κόμματα δεν είχαν υπερβεί το 5% και συνεπώς δεν είχαν εκλέξει ευρωβουλευτή με βάση τον γαλλικό ευρωεκλογικό νόμo.