ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΕΡΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΝΑ ΜΗ ΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΝ…

0
688

Σε μια ψύχραιμη φωνή της Εκκλησίας της Κρήτης αναδεικνύεται ο πρόεδρος του συνδέσμου Κληρικών του νησιού πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης από τους Κουνάβους Ηρακλείου που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη για τον εκκλησιασμό των πιστών και τη Θεία μετάληψη,ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα την κοινωνία εξαιτίας του κορωνοιού.

Στη ραδιοφωνική συζήτηση με τον καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Νίκο Τζανάκη, ο πατήρ Ζαχαρίας πήρε ξεκάθαρη θέση, συντασσόμενος και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο αποίο ανήκει και η Εκκλησία της Κρήτης.

Ο πιστός Χριστιανός είναι πιστός και στο ναό και στο σπίτι είπε ο Ιερέας καλώντας τους πιστούς να ακολουθήσουν τις οδηγίες των επιστημόνων.

Εάν πρόκειται για ηλικιωμένους ή νοσούντες να μην προσέρχονται στις εκκλησίες για τις Θείες λειτουργίες για,ένα μήνα είπε χαρακτηριστικά ο πατήρ Ζαχαρίας, ενώ για τη Θεία μετάληψη εξέφρασε την άποψη είναι μεν μια κορυφαία στιγμή για τους Χριστιανούς ωστόσο μπορεί να αναβληθεί για το μέλλον.

Ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης

Ο πατήρ Ζαχαρίας Αδαμάκης

Εάν κάποιος όμως, πρόσθεσε, επιθυμεί να λάβει την Θεία Κοινωνία τότε ο Ιερέας της κάθε ενορίας θα πηγαίνει στο σπίτι του πιστού.

Μέχρι στιγμής όπως είπε δεν υπάρχει οδηγία για την αναστολή της δραστηριότητας των ναών τη Μεγάλη Σαρακοστή και το Πάσχα, ενώ τόνισε ότι εάν χρειαστεί ο ίδιος θα λειτουργήσει στον άδειο ναό του χωριού του.

Όσοι νομίζουν ότι δεν έχουν πρόβλημα ας προσέρχονται οι υπόλοιποι να καθίσουν σπίτι τους το μήνυμα του πρόεδρου των κληρικών της Κρήτης,που απέσπασε τα θετικά σχόλια του κ. Τζανάκη για τη θαρραλέα όπως είπε στάση του πάνω σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

Να θυμίσουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τη χθεσινή σύνοδό του στην οποία μετείχε και η Εκκλησία της Κρήτης και διαχωρίζοντας τη θέση του με τις ακραίες φωνές Ιεραρχών από την υπόλοιπη Ελλάδα και σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι :

α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη.

Γι΄ αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι «αντίδοτον του μη αποθανείν» και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται, ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού.

Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία.

Πηγή:ekriti.gr