ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΒΑΡΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ…

0
539

Με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πολιτεία Τυμπακίου για την ιστορία του μαρτυρικού αυτού τόπου και τις προοπτικές ανάπτυξής του, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης έστειλε το ακόλουθο μήνυμα:

«Η εκδήλωση αποτέλεσε τη συνέχεια μιας σειράς επιτυχημένων εκδηλώσεων με τις οποίες οι κάτοικοι του Τυμπακίου τιμούν και ταυτόχρονα διατηρούν άσβεστη τη μνήμη τους για τα δεινά που οι πρόγονοι τους βίωσαν την μαύρη περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Οι κάτοικοι του Τυμπακίου δεν ξεχνούν μέχρι να δικαιωθούν για την εκθεμελίωση του χωριού τους στο 100%, για τους διωγμούς που υπέστησαν και για τον θάνατο που γνώρισαν.»

Συνεχίζοντας το μήνυμά του, ο κ. Βαρδάκης προχωράει σε μία αναφορά στις καταστροφές που διέπραξαν οι Γερμανοί κατακτητές προκειμένου να καταλάβουν μία περιοχή με μεγάλη γεωστρατηγική σημασία: «Η γεωστρατηγική θέση του χωριού τότε, αποτέλεσε το ιδανικό κίνητρο κατάληψής του από τους Γερμανούς που ήθελαν με κάθε τρόπο να το καταλάβουν με οποιοδήποτε τίμημα και παρά την μεγάλη και θαρραλέα αντίσταση των κατοίκων. Η σύλληψη της ιδέας για την δημιουργία αεροδρομίου, ως βάση ανεφοδιασμού των στρατευμάτων στην βόρεια Αφρική αλλά και ικανής βάσης απόκρουσης πιθανής αποβίβασης των συμμαχικών στρατευμάτων, φαίνεται να υπήρχε υψηλά στη ατζέντα των κατακτητών, ακόμα και πριν από τη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του ΄41. Η δημιουργία του αεροδρομίου πραγματοποιήθηκε χωρίς φυσικά να λάβουν οι κατακτητές υπόψη τους την ανυπολόγιστη ζημιά σε καλλιέργειες που εκριζώθηκαν και σε κατοικίες που κατεδαφίστηκαν.»

Όμως, παρόλο τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν στο πέρασμά τους οι Γερμανοί κατακτητές, «Το Τυμπάκι, η ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς όπως και ολόκληρη η Κρήτη γύρισε σελίδα. Από την ισοπέδωση πέρασε στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη», όπως αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Βαρδάκης, ενώ συνεχίζει κάνοντας συνοπτική αναφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στην περιοχή: «Σήμερα βραχίονας της αγροτικής ανάπτυξης του νησιού μας η Μεσαρά, μπαίνει στο επίκεντρο με στοχευμένες δράσεις που σκοπό έχουν την ανασυγκρότηση της τοπικής οικονομίας:

Η άρση της γεωγραφικής απομόνωσης της με την ολοκλήρωση του τμήματος Αγίας Βαρβάρας Απομαρμά,

η πολιτική βούληση για την υλοποίησης της εκτροπής του Πλατύ ποταμού,
οι δυνατότητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τον εκσυγχρονισμό , του πρωτογενή τομέα της Μεσαράς μέσα από το εξειδικευμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Leader Μεσαράς, ύψους 5 εκατ. και του Leader Αλιείας προϋπολογισμού 4 εκατ.

Η επαναχρησιμοποίηση των κτιριακών υποδομών και εκτάσεων της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς στον Αμπελούζο και του σταθμού Γεωργικής Έρευνας Μεσαράς τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν απαξιωθεί και εγκαταλειφθεί,

Οι παραπάνω ενδεικτικές δράσεις θα αποτελέσουν βάση για ποιοτικές επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας ενώ θα δημιουργήσουν μια νέα αναπτυξιακή δυναμική όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο το νησί», όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδάκης.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Βαρδάκης συνεχάρη την Πολιτεία Τυμπακίου για την εκδήλωση, η οποία όχι μόνο υπενθυμίζει στη σημερινή γενιά το χρέος τιμής και μνήμης στις θυσίες των προγόνων μας αλλά και το χρέος μας απέναντι στο σήμερα και το αύριο αυτού του τόπου.