ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΥΦΛΩΝ – ΛΕΥΚΟΥ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ …

836
0

Ενημερωτικά,κάποιοι τύποι και τύπισσες,που κυκλοφορούν κει έξω με άσπρα μπαστούνια,ΔΕΝ είναι μάγοι!

Είναι συνάνθρωποι μας ,που προσπαθούν να επιβιώσουν σε ένα κόσμο που δε βλέπουν,κάποιοι ίσως να μη τον ακούν κιόλας,σε ένα κόσμο που αν δε φροντίσουμε εμείς,να τον κάνουμε ευκολότερο γι’αυτούς,τους καταδικάζουμε στο απόλυτο σκοτάδι!
Στις εικόνες,για όσους δε ξέρουν,δείχνω τις ειδικές πλάκες πεζοδρομίων,που είναι για να οδηγείται το μπαστούνι των τυφλών,συνεπώς και οι ίδιοι!

ΜΗ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΡΑΓΕΣ


Κόβετε κλαδιά ή θάμνους,που πιθανόν εισέρχονται στη πορεία τέτοιων διαδρόμων,μαζέψτε οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο που ενδεχομένως έχει πέσει πάνω σε αυτές.
Αν θέλετε να βοηθήσετε τυφλό,κι εφ’όσον το ζητήσετε ευγενικά και σας επιτρέψει,δώστε του τον αγκώνα σας,κι εκείνος ξέρει πώς να σας ακολουθήσει!ΠΟΤΕ μη τον πιάνετε εσείς με το χέρι σας από σημείο του σώματος του,δε τον βοηθάτε!
Κάποιοι τυφλοί,έχουν μαζί τους το σκύλο-οδηγό,ειδικά εκπαιδευμένο για να τους οδηγεί σε συγκεκριμένες διαδρομές!ΜΗ ΧΑΡΙΕΝΤΙΖΕΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ,ούτε να σας πιάνει η φιλόζωη διάθεσή σας όταν τον δείτε!Μη τον χαϊδεύετε και μη του μιλάτε!!!!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ,ΤΟΝ ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΕ


Και μια τελευταία χρηστική πληροφορία:Κώδικας Μπράιγ ονομάζεται το σύστημα γραφής και ανάγνωσης των τυφλών. Το όνομά του οφείλεται στον εφευρέτη του Λουδοβίκο Μπράιγ (γαλλ. Louis Braille).

Ο Λουδοβίκοs είχε τυφλωθεί πολύ μικρός και δεν ήταν ευχαριστημένος απο το σύστημα ανάγνωσης που χρησιμοποιούσαν οι τυφλοί επειδή ήταν δύσχρηστο με χοντρούς χαρακτήρες. Έτσι βάλθηκε να δημιουργήσει ένα καινούριο ειδικό αλφάβητο για τυφλούς. Του πήρε πέντε χρόνια αλλά στο τέλος τα κατάφερε. Αυτό το αλφάβητο που έφτιαξε ο Μπράιγ ήταν μια αντικατάσταση του γραμματικού αλφάβητου με ανάγλυφες στιγμές, που με διάφορους συνδυασμούς αποδίδουν ένα κείμενο. Ο τυφλός μπορεί μ’ αυτό το σύστημα να διαβάζει ψηλαφώντας τις στιγμές με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας.
Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Προηγούμενο άρθροΟ ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΜΝΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΔΕΚΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΤΑ Ι.Ι.Ε.Κ KAPPA STUDIES…
Επόμενο άρθροΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ…