Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ” ΒΟΡΡΙΖΑ ΚΑΤΟΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ”…

0
764

Μεθαύριο, όταν θα έρχεστε εδώ να μας θυμιάζετε, μη θυμιάζετε μόνο εμάς, αλλά και τα γερμανάκια που σκοτώσαμε γιατί ήτανε παιδιά και δε φταίγανε” (Καργάκης Γεώργιος ή Ψαρογιώργης από τα Βορίζια).

Αυτή η “παραγγελιά” είναι η κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του χωριού μας.

Την έδωσε στον εγγονό του Λάμπη Δουλγεράκη το 1971 σε μια από τις μεταγενέστερες επισκέψεις του στο πεδίο της μάχης ο Ψαρογιώργης μέλος της ομάδας Πετρακογιώργη και εκ των πολεμιστών της γνωστής Μάχης του Αυγούστου του 1943 στη τοποθεσία Τραχήλι, λιγο πιο πάνω από τα Βορίζια.


Τέτοια ήταν η μορφοποίηση-μόρφωση που είχε λάβει από την οικογένειά του ένας αληθινός πατριώτης κι όχι από κάποιο σχολειό, όπου έφτασε στο ύψιστο σημείο της ανθρωπιάς να συγχωρέσει εκείνους που προσπαθούσαν να σκοτώσουν αυτόν και τους συντρόφους του.


Σήμερα είχα τη μεγάλη τιμή και χαρά να παρευρεθώ στη παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Καργάκη (Ψαρόκωστα) γιου του μεγάλου αντάρτη, με τίτλο “Βορρίζα κατοχή και αντίσταση.

Τραχήλι το ολοκαύτωμα”. Καλοτάξιδο να είναι και αυτό το πόνημα. Υγεία και δύναμη στον συγγραφέα να συνεχίσει να διασχίζει “τις πλαγιές των αιώνων με ένα βουργίδι ιστορίας στη πλάτη” για να μαθαίνουμε να “ζαλοπατούμε” κι εμείς οι νεότεροι.

Ο Λάμπρος Καμπουράκης είναι Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Κρήτης…