ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ…

0
422

Ο επίλογος των εορτών της Αποκριάς,που αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή της Τυροφάγου…

Ονομάζεται Καθαρά Δευτέρα γιατί την ημέρα αυτή, οι Χριστιανοί “καθαρίζονται” πνευματικά και σωματικά, για να ξεκινήσουν τη νηστεία, μέχρι το Πάσχα.

ΤΑ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

Η λέξη Κούλουμα προέρχεται, κατά πάσα πιθανότητα, από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει “αφθονία”, “υπαίθριος πανηγυρισμός” αλλά και “τέλος”. Με την λέξη “τέλος” σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της Αποκριάς. Η λέξη “αφθονία” υπονοεί ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε Σαρακοστιανά Εδέσματα. 

Ο “υπαίθριος πανηγυρισμός” είναι το έθιμο, που ο κόσμος βγαίνει στην φύση για να γιορτάσει τα Κούλουμα.

ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΑΕΤΟΥ

Βασικό έθιμο της Καθαράς Δευτέρας είναι το πέταγμα του χαρταετού.

Το έθιμο αυτό υπάρχει από αρχαιοτάτων χρόνων. Ιστορικά, πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα το 200 π.Χ. Τον 14ο αιώνα μ.Χ. οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξίδεψαν στην Ασία, μαζί με πολλά άλλα, έφεραν και τον χαρταετό. Το πέταγμα του χαρταετού σε όλες τις χώρες, συμβολίζει την επικοινωνία του ανθρωπίνου πνεύματος με τον Θεό.

Για τους Χριστιανούς, η Καθαρά Δευτέρα, πρώτη ημέρα της μεγάλης νηστείας της Τεσσαρακοστής, θεωρείται η ιδανική ημέρα επικοινωνίας της ανθρώπινης ψυχής με το Θείο. Δηλαδή, υπονοεί, ότι ο προορισμός του ανθρωπίνου πνεύματος είναι στον ουρανό δίπλα στον Δημιουργό Του.

ΦΕΤΟΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΕ ΛΟΚ-ΝΤΑΟΥΝ

Ο φετινός εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας, στερείται όλης της μεγαλοπρέπειας των προηγούμενο χρόνων. Η πανδημία του κορωνοϊού και το καθολικό λοκ-ντάουν απαγορεύουν τις συναθροίσεις και τα ομαδικά γλέντια.

Παρά το λοκ-ντάουν και την τήρηση των μέτρων προστασίας, οι οικογένειες αναμένεται έστω και μόνες τους, να βγουν σήμερα στην φύση, να πετάξουν τον χαρταετό και να γευτούν τα σαρακοστιανά εδέσματα και την παραδοσιακή λαγάνα.