ΘΕΣΠΙΣΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΜΑΝΑΣΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

0
553

Την θέσπιση ενός εθνικού, ετήσιου βραβείου στην μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη, αποφάσισε ομόφωνα στην τελευταία της συνεδρίαση η εκτελεστική επιτροπή του Ε.Σ.Δ.Α.Κ.

Η Βιργινία Μανασάκη, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας και στέλεχος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. έφυγε πολύ νωρίς, σε μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής της, αφήνοντας όμως πίσω της σπουδαίο έργο τόσο στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η όρεξη της για ζωή και προσφορά αλλά κυρίως η αγάπη της για τη μόρφωση και η ακούραστη ενασχόλησή της με το πολυσχιδές αντικείμενο της διαχείρισης των απορριμμάτων, έδωσε το έναυσμα για τη θέσπιση από τον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. ετήσιου βραβείου το οποίο θα απονέμεται σε διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και ή ίδια ήταν υποψήφια διδάκτωρ, για την διατριβή τους σε περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα.

Το βραβείο θα είναι ετήσιο, εθνικό και ο τίτλος του θα είναι Βραβείο «Βιργινίας Μανασάκη». Η απονομή του θα γίνεται ύστερα από αξιολόγηση αιτήσεων, οι οποίες θα υποβάλλονται στον Ε.Σ.Δ.Α.Κ. μετά από δημοσίευση σχετικής προκήρυξης στον τοπικό και εθνικό τύπο. Η αξιολόγηση αυτών των αιτήσεων, θα γίνεται από η επιστημονική επιτροπή της οποίας η σύσταση προτείνεται να είναι η εξής:
Ο εκάστοτε πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
Ο εκάστοτε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης
Ο εκάστοτε πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης
Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ ή εκπρόσωπος του ΕΣΔΑΚ
Ο εκάστοτε Περιφερειάρχης Κρήτης ή εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης
Ο εκάστοτε Πρόεδρος του ΤΕΕ ή εκπρόσωπος του ΤΕΕ

Η Επιτροπή θα είναι 2ετούς διάρκειας και στην πρώτη της συνεδρίαση θα ορίζονται τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και οι όροι συμμετοχής.

Η επιβράβευση θα περιλαμβάνει την απονομή επαίνου και ενός ειδικά σχεδιασμένου βραβείου, καθώς και του χρηματικού ποσού των 3.000 € για την ενίσχυση των σπουδών του βραβευθέντος.

Δήλωση Προέδρου Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρη Μαμουλάκη
Η θέσπιση βραβείου στη μνήμη της αείμνηστης Βιργινίας Μανασάκη, ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε έτσι ώστε να τιμήσουμε ένα στέλεχος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. που προσέφερε τα μέγιστα στον τόπο μας. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό το βραβείο, πέραν από τον συμβολικό του χαρακτήρα, θα έχει και ουσιαστική συμβολή στην αναδείξει ζητημάτων που άπτονται της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Κρήτης.