ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ…

0
861

Εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις στους πρώτους δήμους της Κρήτης για τα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Νοεμβρίου
Ικανοποίηση Γιάννη Κεφαλογιάννη για την ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών
Στην έγκριση των πρώτων χρηματοδοτήσεων προς δήμους της Κρήτης, με σκοπό την αποκατάσταση των σοβαρών και εκτεταμένων καταστροφών που υπέστη το οδικό δίκτυο  και οι υποδομές του νησιού, από τα πρωτοφανή σε σφοδρότητα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Νοεμβρίου, προχώρησε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Συγκεκριμένα, με απόφαση που φέρει την υπογραφή του αρμόδιου Υφυπουργού, κ. Γιάννη Τσακίρη, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προχώρησε στην έγκριση της πρότασης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εντάσσοντας τη πρώτη φάση των έργων που αφορούν τους πληγέντες δήμους της Κρήτης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2021, στη ΣΑΕ 871.

Αναλυτικά οι αποφάσεις αφορούν τα εξής έργα:
«Αποκατάσταση ζημιών και καταστροφών από τις έντονες βροχοπτώσεις της 9ης και 10ης Νοεμβρίου 2020 στο Δήμο Ανωγείων», με προϋπολογισμό 400.000 €.

«Αποκατάσταση καταστροφών στο Δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο και στις κτιριακές Υποδομές, του Δήμου Πλατανιά Π.Ε. Χανίων, από τα πλημμυρικά φαινόμενα στις 20- 22 Οκτωβρίου 2020 και στις 09-11 Νοεμβρίου 2020»,  με προϋπολογισμό  1.000.000 €.

«Αποκατάσταση ζημιών οδοποιίας του Δήμου Μυλοποτάμου από τις βροχοπτώσεις της 10ης Νοεμβρίου 2020», με προϋπολογισμό  2.500.000 €.

«Αποκατάσταση οδικού δικτύου Δήμου Αποκορώνου μετά τη θεομηνία της 10ης Νοεμβρίου 2020», με προϋπολογισμό  1.000.000 €.

«Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες της 10ης Νοεμβρίου 2020 του Δήμου Αγίου Βασιλείου», με προϋπολογισμό  1.700.000 €.
Υπενθυμίζεται ότι από τη πρώτη στιγμή η αντίδραση της κυβέρνησης στο θέμα υπήρξε άμεση, καθώς με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την αμέσως επόμενη των καταστροφών κλιμάκιο υπό τον τότε Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Θοδωρή Λιβάνιο, παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών και Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και του Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, συνοδευόμενο από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον γενικό γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη, πραγματοποίησαν αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη:
«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς μέσα από τη ταχεία ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων και αναγκαίων διαδικασιών, κατέστη εφικτή, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Η έγκαιρη και πλήρης αποτύπωση της κατάστασης, η παροχή άμεσης υποστήριξης και  η ταχύτερη δυνατή έγκριση των έργων αποκατάστασης των καταστροφών που υπέστη το οδικό δίκτυο και οι υποδομές αποτελέσαν τον πυρήνα αυτού του σχεδιασμού. Θέλω να ευχαριστήσω για τις ενέργειες τους, τόσο τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή ,όσο και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη. Οι αποφάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις άμεσες χρηματοδοτήσεις που χορηγήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, οπού χρηματοδοτήθηκε τόσο η Περιφέρεια Κρήτης με ποσό ύψους 1.800.000 ευρώ, όσο και δήμοι της Κρήτης ξεχωριστά, με τη χρηματοδότηση για τους δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου να αγγίζει το 1.500.000 ευρώ. Σε επίπεδο Κρήτης οι πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών υπερβαίνουν τα 8.120.000 ευρώ. Αντίστοιχα, οι προαναφερθείσες ήδη υπογεγραμμένες  αποφάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών,  αφορούν πιστώσεις που υπερβαίνουν τα 6.500.000 ευρώ. Υπενθυμίζω, πως η αντίδραση της Κυβέρνησης υπήρξε από την πρώτη στιγμή άμεση, με κυβερνητικό κλιμάκιο, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, να πραγματοποιεί την επόμενη κιόλας μέρα των καταστροφών, αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές. Επιπρόσθετα, οι περιοχές αυτές κηρύχτηκαν άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ με εγκυκλίους, διευκολύνθηκε η αντικατάσταση έντυπων αδειών οδήγησης, η απόσυρση κατεστραμμένων οχημάτων, καθώς και η απαλλαγή των ιδιοκτητών τους από την πληρωμή τέλους διαγραφής και λοιπές διαδικασίες. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση έργων που αφορούν τους υπόλοιπους δήμους της Κρήτης, καθώς οι απαραίτητες διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη».