ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΟΣ…

0
409

Για την τριετία 2019-2022 από τον Δήμαρχο Μ. Φραγκάκη…


Στον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής, την τριετία 2019 – 2022, προχώρησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, σε ανοιχτή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ι.Μ. Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Την εκδήλωση κατά την οποία έγινε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, βουλευτές, Δήμαρχοι και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, στελέχη της Δημοτικής Αρχής, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι Φορέων και Συλλόγων του τόπου και πλήθος πολιτών.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος παρουσίασε αναλυτικά τα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, την οικονομική διαχείριση, τους στόχους, τις προτεραιότητές αλλά και τον προγραμματισμό της συνέχειας του έργου της Δημοτικής Αρχής, δεδομένων των προκλήσεων αλλά και των δυσκολιών που αντιμετώπισε τα 3 προηγούμενα χρόνια και σχετίζονται με την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, την πανδημία του κορωνοϊού, τις πλημμύρες της 7ης Νοεμβρίου 2020 στο Καστέλλι, το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου 2021 και την ενεργειακή κρίση.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ


Ο Δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα οικονομικά του Δήμου μετά από τρία χρόνια κρίσεων, με αναφορά στα χρέη και τις οφειλές από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου.

Εστίασε στο νοικοκύρεμα πλέον των οικονομικών του Δήμου, χωρίς αύξηση στα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.


ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ο Δήμαρχος παρουσίασε επίσης τα σημαντικά έργα βελτίωσης των υποδομών του Δήμου με τη διεκδίκηση πόρων για παρεμβάσεις ύψους 20 και πλέον εκ. ευρώ με την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου ευρωπαϊκού και εθνικού χρηματοδοτικού προγράμματος.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Δήμος υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που ο αριθμός τους ξεπερνάει σήμερα τα 80, εκ των οποίων κάποια έχουν ολοκληρωθεί, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται είτε σε στάδιο δημοπράτησης είτε σε στάδιο συμβασιοποίησης και υλοποίησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων του τεχνικού προγράμματος του 2022 ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ.


«Δεν χάθηκε κανένα έργο απ’ αυτά που παραλάβαμε το 2019 από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου. Αυτό έχει τη σημασία του καθώς ο Δήμος έχει – και οφείλει να έχει – θεσμική συνέχεια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.


ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Ξεχωριστή αναφορά έκανε στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, το μεγαλύτερο έργο που κατάφερε να εξασφαλίσει η Δημοτική Αρχή και ένα προσωπικό στοίχημα του Δημάρχου που κατάφερε να το προχωρήσει και το οποίο θέτει νέες βάσεις για την μεγαλύτερη πολεοδομική παρέμβαση ανάπτυξης του τόπου.


ΝΕΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Ο Δήμαρχος Μ. Φραγκάκης κατά τη διάρκεια του απολογισμού μίλησε επίσης για τις λύσεις και τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλλι καθώς η σύμβαση παραχωρησης δυστυχώς, δεν είχε συμπεριλάβει μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.

Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να διεκδικεί τεκμηριωμένα και δυναμικά μεταξύ άλλων την υλοποίηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και ενίσχυσης του υδροφόρου ορίζοντα, αλλά και νέες χρηματοδοτήσεις, ύψους άνω του 1.500.000 €.


Στην παρουσίαση του απολογισμού και στο πλαίσιο των διεκδικήσεων σε σχέση με το νέο αεροδρόμιο ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην κατασκευή ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο με τα μεγάλα αστικά κέντρα και στις στοχευμένες πρωτοβουλίες του Δήμου – οι οποίες θα εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα –και σε συνεργασία με τους 4 μεγάλους Δήμους και την Περιφέρεια Κρήτης για την ευόδωση αυτού του οραματικού στόχου!


ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στις υψηλές επιδόσεις που κατέγραψε η Δημοτική Αρχή σε ό,τι αφορά τις αθλητικές υποδομές με τη σημαντική αρωγή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, αλλά του Υφυπουργείου Αθλητισμό και του Λ. Αυγενακη, με τις επενδύσεις που έχουν γίνει από το 2019 έως και σήμερα για τα έργα αναβάθμισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου να υπερβαίνουν σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων τα 4 εκατομμύρια €, ποσό που αντίστοιχο του δεν έχει υπάρξει ποτέ για τις αθλητικές υποδομές του Δήμου τα τελευταία 10 χρόνια! Παράλληλα ο Δήμος διοργάνωσε και στήριξε σημαντικά αθλητικά γεγονότα, ενώ βρίσκεται στο πλευρό των ομάδων του τόπου που καταγράφουν σημαντικές αθλητικές επιτυχίες.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ & ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη δράσεων για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και ηλικιωμένων, παράλληλα με την υλοποίηση παρεμβάσεων σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της κτιριακής υποδομής των παιδικών, βρεφικών σταθμών και σχολικών μονάδων του Δήμου.

Μίλησε ακόμη για τη στήριξη μια σειράς δράσεων πολιτισμού, με την πολύτιμη συνεργασία των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, τη βελτίωση της καθημερινότητας και της εξυπηρέτησης των δημοτών, αλλά και τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και των λειτουργιών του Δήμου.


ΣΕΙΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά το σεισμό του Σεπτεμβρίου του 2021, αναφέρθηκε στη διαχείριση της πρωτοφανούς καταστροφής από τη Δημοτική Αρχή, μίλησε για τις διαδικασίες επισκευής και ανακατασκευής των ιδιοκτησιών που έχουν υποστεί ζημιές, οι οποίες προχωρούν με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς θέτοντας προ των ευθυνών της τη Πολιτεία.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος:

«Η εξέλιξη του έργου των κατεδαφίσεων βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη ροή χρηματοδοτήσεων που λαμβάνει ο Δήμος από την Πολιτεία για το σκοπό αυτό».


Τέλος, ευχαρίστησε το σύνολο των συνεργατών του που όλα αυτά τα χρόνια, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, ώστε να δρομολογηθούν όλες αυτές οι σημαντικές παρεμβάσεις καθώς και τους χρηματοδότες των έργων του Δήμου.

«Παρ’ όλα αυτά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες.

Η μέχρι τώρα πορεία μας όμως, αποτελεί εγγύηση, ότι δεν μένουμε στα λόγια, αλλά μας ενδιαφέρει η πράξη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η θητεία μας δεν τελείωσε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Μ. Φραγκάκης ευχαριστώντας θερμά όσους τον τίμησαν με την παρουσία τους .


Το φυλλάδιο του απολογισμού του έργου της Δημοτικής Αρχής μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:


https://minoapediadas.gr/wp-content/uploads/2023/01/Apologismos-Minoa-Pediadas-32selido-tel-1.pdf